GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američko tržište rada nadmašilo očekivanja

Američko tržište rada nadmašilo očekivanja
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.08.2022 / 19:16
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama daleko je premašilo očekivanja u srpnju, prkoseći mnogim drugim znakovima da gospodarski oporavak gubi na snazi, izvijestilo je danas američko Ministarstvo rada.

Broj zaposlenih na platnim listama tvrtki u nepoljoprivrednom sektoru porastao je u srpnju za 528.000 osoba na mjesečnoj razini, što je više nego dvostruko više od prognoze kompanije Dow Jones koja je predviđala 258 tisuća novih radnih mjesta, javlja CNBC.

Stopa nezaposlenosti pala je na 3,5 posto, vraćajući se na razine prije pandemije, što je na povijesnom minimumu iz 1969., iako je stopa nezaposlenosti crnaca porasla za 0,2 postotna boda na 6,0 posto, dodaju američki mediji.

Tempo povećanja plaća također je ubrzan, s prosječnom plaćom po satu koja je porasla 0,5 posto na mjesečnoj razini i 5,2 posto u odnosu na isti mjesec 2021.

Ovi podaci ilustriraju kako kontinuiranu snažnu potražnju za radnom snagom u SAD-u, što ublažava strahove od recesije, tako i nemilosrdne inflatorne pritiske, navodi "Bloomberg".

Dok je, s jedne strane, visok rast zaposlenosti i plaća dobrodošla vijest za predsjednika Joea Bidena, s druge strane, to će vjerojatno ojačati odlučnost Federalnih rezervi da ostanu na putu naglog povećanja kamatnih stopa kako bi obuzdali inflaciju , procjenjuje ova njujorška agencija.

Tagovi: američko tržište rada, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE