GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amerikanci troše sve manje

Amerikanci troše sve manje
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2023 / 21:51
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Amerikanci se jedva nose s naglim rastom cijena hrane, a sve manje kupuju i druge stvari poput igračaka, odjeće i kućanskih potrepština, što postaje problem za trgovce, javlja Glas Amerike.

Menadžeri jednog od najvećih trgovačkih lanaca, Walmarta i drugih, navode da Amerikanci zbog najveće inflacije koja je pogodila ovu generaciju mijenjaju svoje kupovne navike i pokušavaju pronaći popuste.

"U Walmartu, koji kao trgovina ima najveće prihode u svijetu, Amerikanci i dalje troše novac, ali više biraju i razmišljaju o tome što će kupiti", rekao je globalni izvršni direktor Doug McMillon, prenosi Reuters.

Više cijene hrane utjecale su na prodaju električnih uređaja, igračaka, kućanskih aparata i odjeće u posljednjem kvartalu u Walmartu. McMillon vjeruje da će se inflacija nastaviti kada je riječ o namirnicama koje se kupuju da se ne konzumiraju odmah te za one koje se koriste za kasniju upotrebu.

Prosječne cijene hrane u siječnju su u odnosu na prošlu godinu skočile za 11,3 posto, objavilo je Ministarstvo rada. To je gotovo pet posto više od ukupne inflacije, što je najveći skok zabilježen od 70-ih godina prošlog stoljeća, javlja Glas Amerike.

"Inflacija cijena hrane ne mijenja se ni u jednoj kategoriji", kaže američki izvršni direktor Walmarta John Furner.

Snažan rast cijena u drugim kategorijama neprehrambenih proizvoda prisilio je trgovine poput Targeta da smanje cijene svega, od igračaka do elektronike.

Walmart se, smatraju ulagači, može bolje snaći od ostalih prodavača jer osnovne životne namirnice čine najveći dio njihove prodaje, čak 56 posto.

U Targetu je oko 20 posto, jer prodaje više namještaja za dom, garderobe i kozmetike.

Trgovci kućanskim aparatima i namještajem pod velikim su pritiskom, budući da je prodaja predmeta za dom i vrt činila samo 11 posto ukupne prodaje prošle godine, što je pad u odnosu na 15 posto u 2017., navodi Cordsight, koji prenosi podatke američkog Zavoda za rad. Statistika, statistika.

U trgovačkom lancu Home Depot kupci su potrošili manje na proizvode za podove i krovove u prošlom kvartalu, rekao je glavni izvršni direktor Edward Decker.

Kada je riječ o garderobi, Wall Street će imati više podataka u ožujku, kada trgovci cipelama i odjećom poput Kohl'sa, Nordstroma i Victoria's Secreta objave rezultate za prvi kvartal.

Tagovi: američka potrošnja, američka ekonomija, Target, Home Depot
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE