GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bandić: Rezat ćemo plaće i u Gradu i u Holdingu

Bandić: Rezat ćemo plaće i u Gradu i u Holdingu
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2020 / 16:57
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Grad Zagreb će za građane čije su kuće stradale u jakom potresu 22. ožujka, financirati nabavu građevinskog materijala i tako im pomoći u obnovi njihovih domova, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare gradskog Stožera civilne zaštite.

"Da bi mogli provesti žurnu mjeru pomoći građanima u dodjeli građevinskog materijala pripremljen je Akt gradonačelnika kao podloga za provođenje", izvijestila je pročelnica Gradskog ureda za mjesnu samoupravu Renata Šimon.

Nabava građevinskog materijala financirat će se iz izvora donacija koje su uplaćene na poseban račun, rekla je i najavila da će se za tu nabavu pokrenuti žurni postupci javne nabave.

"Sve će provoditi vijeća mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti, najprije pet gradskih četvrti koje su najviše pogođene potresom - Sesvete, Gornja Dubrava, Podsljeme, Gornji i Donji grad. Ako bude potrebitih građana i iz drugih gradskih četvrti naravno da se i oni mogu obratiti za dodjelu potrebnog građevinskog materijala u svoje gradske četvrti", poručila je Šimon.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozdravio je današnju najavu potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva Predraga Štromara koji je rekao da se sa Svjetskom bankom razgovara o sufinanciranju sanacije dimnjaka na zgradama oštećenima u potresu te da će se s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike izraditi model sufinanciranja kupnje novih kondenzacijskih bojlera.

"Drago mi je da je ta sinergija počela djelovati", rekao je Bandić. Ističe kako je bitno da Grad Zagreb i država to rade zajedno.

Upitan u kojoj mjeri bi se Grad trebao uključiti, Bandić kaže "u najvećem omjeru u kojem budemo mogli da ljudima pomognemo s obzirom na njihov socijalni status".

Rekao je da su sada prioritet stradali u potresu, a onda će se razmišljati da se pomogne i ostalim Zagrepčanima, koji žive u sigurnim stanovima, u sufinanciranju kupnje kondenzacijskih bojlera.

Najavio je da će se do srijede izaći sa troškovnikom cijene sanacije dimnjaka i ugradnje kondenzacijskih bojlera, jer je, kako je rekao, to prva mjera da se pomogne ljudima koji su se vratili u gornjogradske i donjogradske blokove da imaju toplu vodu, uz navedenu mjeru pomoći ljudima u nabavi građevinskog materijala.

Gradonačelnik Bandić je najavio da će se udrugama od posebnog interesa za grad i državu zadnjima "rezati" ili uskraćivati financijska sredstva, a sve ostalo će "biti na stolu".

Što se tiče plaća Grada i ZG Holdinga za 24.500 ljudi, rekao je da je plaća danas isplaćena u punom iznosu, a u svibnju će se isplatiti onoliko koliko budu prilike dopuštale. Najavio je da za desetak dana otvaraju pregovore sa socijalnim partnerima, a ako bude rezanja uključit će se moment socijalne pravednosti, jer nije isto 10, 15 ili 20 posto smanjiti plaću nekome tko ima 6000 kuna ili njemu koji ima 18.500, 19.000 kuna. Kaže da se uskrnice koja je uplaćena u fond za stradale u potresu nije odreklo njihovih 11.000 ljudi te da mu je žao što neki sindikati to nisu shvatili.

Bandić je poručio da će učiniti sve da ono što se u Gradu Zagrebu napravilo prezentiraju Gradskoj skupštini u prvoj polovici svibnja.

Tagovi: Milan Bandić, Grad Zagreb, Zagrebački holding, koronavirus u Hrvatskoj, potres u Zagrebu
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE