GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banka Slovenije snizila prognozu slovenskog rasta

Banka Slovenije snizila prognozu slovenskog rasta
SNIŽENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2022 / 20:27
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Banka Slovenije snizila je prognozu gospodarskog rasta Slovenije. Ako je u lipnju predviđao rast od 5,8 posto ove godine i 2,4 posto iduće godine, sada će biti pet posto, a iduće godine pasti na 0,8 posto.

Inflacija će ostati visoka i počet će se usporavati u drugoj polovici sljedeće godine.

"Izgledi za slabiji rast u odnosu na prethodne prognoze uglavnom su rezultat velike neizvjesnosti, postojanosti inflatornih pritisaka i slabije gospodarske aktivnosti u međunarodnom okruženju", rekla je na današnjoj konferenciji za novinare zamjenica guvernera Banke Slovenije Tina Žumer. Navela je da će rast ponovno dosegnuti 2,4 posto u 2024. i 2,3 posto u 2025. godini.

Inflacija će ostati visoka i ove će godine iznositi 9,3 posto. Sljedeće godine trebao bi biti 6,8%, 2024. 4,2%, a 2025. 2,3%. “Procjenjujemo da je ukupna inflacija dosegla vrhunac u srpnju. No, i dalje jača temeljna inflacija, za koju procjenjujemo da će dosegnuti vrhunac u ožujku iduće godine”, dodala je ravnateljica Analitičko-istraživačkog centra Arjana Brezigar Masten.

Inflacija je široka. Ove su godine rast inflacije potaknule cijene energenata i hrane, ali temeljna inflacija, koja ne uzima u obzir te cijene, sve više jača, objasnila je. Prema njezinim riječima, energetska inflacija je ublažena mjerama Vlade. Bez njih bi ukupna inflacija ove godine bila viša za 0,7 postotnih bodova, a 2023. dva postotna boda, izračunala je Banka Slovenije.

Predviđeno usporavanje rasta iduće godine ponajviše je posljedica znatno nižeg rasta privatne potrošnje u odnosu na ovogodišnji rast i pada privatnih investicija. Uz nizak rast privatne potrošnje i pad investicija, investicije i potrošnja države doprinijet će održavanju rasta u idućoj godini, rekla je Brezigar Masten.

Slabija domaća potražnja utjecat će na rast uvoza koji će se usporavati brže od rasta izvoza, što će nakon dvije godine ponovno dovesti do pozitivnog doprinosa neto deviznog tečaja. Pozitivan doprinos ovoj trgovini ojačat će 2024. kao rezultat oporavka globalne potražnje i poboljšanih uvjeta trgovine. Zajedno s doprinosom neto razmjene, u 2024. će se povećati i doprinos osobne potrošnje, au 2025. doprinos zajedničkih ulaganja na temelju povlačenja europskih sredstava i plana oporavka.

Dinamiku gospodarskog rasta prati i prognoza rasta zaposlenosti. Nakon što će ove godine, prema procjenama Banke Slovenije, iznositi 2,4 posto, rast će se 2023. osjetno smanjiti. Prema upozorenjima Banke Slovenije, na tržištu rada i dalje postoje neskladi između ponude i potražnje za radnom snagom, na temelju čega očekuju da će, unatoč usporavanju gospodarske aktivnosti, poslodavci nesklono otpuštati radnike, a istovremeno će nedostatak radnika u 2024. i 2025. ograničiti brži rast zaposlenosti.

Godišnji rast plaća ove će godine iznositi 4,3 posto, 2023. 6,4 posto, a potom će se do 2025. smanjiti na četiri posto. Zbog međugodišnjih učinaka prestanka isplate epidemioloških naknada, ove će se godine plaće u javnom sektoru smanjivati, a 2023. rast će premašiti onaj u privatnom sektoru. Procjena rasta plaća u državnom sektoru uzima u obzir sporazum sklopljen u listopadu kojim su plaće povećane za 4,5 posto, a za većinu državnih službenika povećanje za jedan platni razred predviđeno je u travnju 2023. godine.

Nakon što je u ljetnim mjesecima premašio 35 posto, međugodišnji rast cijena energije postupno se smanjuje te je u studenom iznosio 20,9 posto. Usporavanju su osobito pridonijele vladine mjere. Prema procjenama središnje banke, u nedostatku donesenih državnih mjera u 2023. konačne cijene električne energije za kućanstva bile bi u prosjeku više za 37 posto, a plina za 47 posto.

Tagovi: Banka Slovenije, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE