GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blagi rast nezaposlenosti u srpnju

Blagi rast nezaposlenosti u srpnju
PREKID TRENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2022 / 16:56
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HZZ-a, krajem srpnja na Zavodu je bilo registrirano 109.571 nezaposlenih osoba.

U odnosu na lipanj, broj nezaposlenih viši je za 3.773 osoba ili 3,6% te je tako prekinut trend smanjenja registriranih nezaposlenih osoba na mjesečnoj razini koji traje od veljače ove godine. Ipak, na godišnjoj razini nastavljen je trend smanjenja broja nezaposlenih evidentiranih osoba koji datira od travnja 2021. godine, a ocrtava snažan oporavak gospodarske aktivnosti nakon krize izazvane pandemijom u 2020. godini. Stoga je u odnosu na isti mjesec prošle godine broj registriranih nezaposlenih manji za 16.435 osoba ili 13%. U odnosu na srpanj 2020. broj nezaposlenih pri HZZ-u manji je za 41.862 osoba ili 27,6%, dok je i u odnosu na srpanj 2019. godine broj nezaposlenih smanjen za 4.818 osoba (-4,2%).

Na mjesečnoj razini, broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih veći je za 2.710 osoba ili 21,7% te je krajem srpnja iznosio 15.171 osoba. S druge strane, iz evidencije je izašlo 11.398 osoba, što je smanjenje za 30,9% ili 5.103 osoba u odnosu na mjesec ranije. Na godišnjoj razini, broj ulazaka u evidenciju u srpnju manji je za 851 osobu ili 5,3%, dok je broj izlazaka iz evidencije nezaposlenih manji za 4.850 osoba ili 29,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Stoga je porast broja nezaposlenih osoba odraz većeg broja ulazaka u evidenciju od izlazaka, a navedeno kretanje nezaposlenih ne iznenađuje s obzirom na to da je zapošljavanje za središnji dio turističke sezone već osigurano u prethodnim mjesecima.

Od ukupnog broja nezaposlenih koji su tijekom srpnja ušli u evidenciju, njih 11.967 (ili 78,9%) imalo je prethodno radno iskustvo, a najviše u djelatnostima: obrazovanje (3.617 ili 30,2%), prerađivačka industrija (1.239 ili 10,4%), trgovina na veliko i malo (1.203 ili 10,1%), pružanje smještaja, priprema i usluživanje hrane (1.015 ili 8,5%) te građevinarstvo (803 ili 6,7%).

Od ukupnog broja izlazaka iz evidencije, zaposlenje je pronašlo 8.058 osoba, a od toga 7.234 osobe na temelju radnog odnosa (-37,6% na godišnjoj razini) i 824 osobe na temelju drugih poslovnih aktivnosti (ostvarivanje mjesečnog primitka odnosno dohotka od druge samostalne djelatnosti većega od prosječno isplaćene novčane naknade u prethodnoj kalendarskoj godini, registriranje trgovačkog društva, obrta, prijava na poljoprivredno osiguranje, zapošljavanje prema posebnim propisima i dr.). Promatrano po djelatnostima, u skladu s očekivanjima, najveći broj osoba zaposlio se u pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane (1.189 ili 16,4%). Slijede djelatnosti u trgovini na veliko i malo (1.168 ili 16,1%), prerađivačkoj industriji (1.090 ili 15,1%), zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi (569 ili 7,9%) te administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (537 ili 7,4%).

S dolaskom jesenskih mjeseci očekujemo povratak određenog dijela sezonskih radnika u evidenciju nezaposlenih što će vratiti registriran broj nezaposlenih na više razine, nakon što je isti u lipnju spušten na dosad najnižu zabilježenu razinu. Zbog prisutne sezonalnosti na tržištu rada u kolovozu je moguć nastavak blagog rasta broja nezaposlenih osoba na mjesečnoj razini koji uobičajeno traje do siječnja. Međutim, trend smanjenja nezaposlenih na godišnjoj razini nastaviti će se po solidnim stopa do kraja godine. Potencijalno usporavanje gospodarske aktivnosti prema kraju godine za sada bi trebalo imati tek ograničeni utjecaj na (ne)zaposlenost.

Tagovi: nezaposlenost, hrvatsko tržište rada, Europska unija, eurozona
PROČITAJ I OVO
Nijemci gube volju za radom
NEMOTIVIRANI
Nijemci gube volju za radom
BERLIN - Sve više ljudi u Njemačkoj nije raspoloženo da radi i na posao ide samo zato što mora, pokazali su rezultati jedne ankete. Skoro polovina zaposlenih, njih 48 posto, želi preći na skraćeno radno vrijeme u dogovoru s poslodavcem.
AmCham upozorava: Izravna strana ulaganja u Hrvatskoj ispod jedan posto BDP-a
INVESTICIJE
AmCham upozorava: Izravna strana ulaganja u Hrvatskoj ispod jedan posto BDP-a
ZAGREB - Izravna strana ulaganja u hrvatsko gospodarstvo lani su iznosila 3,8 milijardi eura i manja su od jedan posto BDP-a, dok u razvijenijim državama ona iznose od dva do tri posto BDP-a, rečeno je u utorak na konferenciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) o izravnim stranim ulaganjima.
Irska donosi dva proračuna u jednom kako bi ublažila pad standarda
NUŽDA
Irska donosi dva proračuna u jednom kako bi ublažila pad standarda
DUBLIN - Irska će u utorak donijeti dva proračuna u jednom, povećavajući potrošnju i smanjujući poreze više nego inače, dok će istodobno pomoći kompanijama i potrošačima da se nose s ogromnim računima za energiju i ostaviti sredstva sa strane ako zatrebaju za dodatnu pomoć.
Očekivanja njemačkih izvoznika na najnižoj razini od svibnja 2020.
IZVOZNICI
Očekivanja njemačkih izvoznika na najnižoj razini od svibnja 2020.
MUENCHEN - Očekivanja njemačkih izvoznika iz sektora industrije u rujnu su ponovo pogoršana i na najnižoj su razini od svibnja 2020. godine, pokazalo je izvješće njemačkog instituta Ifo o poslovnoj klimi.
Pad raspoloženja u njemačkoj ekonomiji veći od očekivanog
PESIMIZAM
Pad raspoloženja u njemačkoj ekonomiji veći od očekivanog
BERLIN - Raspoloženje u njemačkoj ekonomiji značajno se pogoršalo zbog rata u Ukrajini i pandemije, potvrđuju najnoviji podaci vodećih ekonomskih istraživača. Ujedno upozoravaju i na recesiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE