GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanci postigli trgovinske sporazume s Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom

Britanci postigli trgovinske sporazume s Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom
SPORAZUMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2021 / 14:47
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Velika Britanija postigla je trgovinske sporazume s Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom, objavile su u petak te zemlje.

Tri države dio su Europske slobodne trgovinske zone koja im omogućava pristup jedinstvenom europskom tržištu, a od konačnog izlaska Velike Britanije iz Europske unije oslanjale su se na privremene trgovinske sporazume s Londonom.

„Današnji sporazum bit će velika podrška našoj trgovini s Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom, povećavajući gospodarsku razmjenu već vrijednu 21,6 milijardi funti, u isto vrijeme podržavajući radna mjesta i blagostanje kod kuće za sve četiri zemlje“, priopćila je britanska tajnica za međunarodnu trgovinu Liz Truss.

Norveška premijerka Erna Solberg na konferenciji za medije u Oslu rekla je kako „taj dogovor omogućava rast trgovine za obje države“.

Razmjena između Britanije i Norveške prošle je godine vrijedila 20,4 milijardi funti, što skandinavsku zemlju čini 13. najvećim britanskim trgovinskim partnerom.

Islandski ministar vanjskih poslova Gudlaugur Thor Thordarson priopćio je kako je novi „sporazum o slobodnoj trgovini s Britanijom bio prioritet tijekom njegovog mandata“ te da će on biti „ključan za islandske tvrtke i potrošače“.

Fokus britanske trgovinske politike nakon izlaska iz EU-a je izvan Europe, usmjeren na rastuća gospodarstva u azijsko-pacifičkoj regiji, piše agencija Reuters.

Očekuje se da će London kasnije ovaj mjesec postići dogovor i s Australijom, a Britanci se žele pridružiti i transpacifičkom trgovinskom savezu.

Tagovi: Velika Britanija, Norveška, Liz Truss, Island, Lihtenštajn
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE