GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanska ekonomija pala u trećem kvartalu

Britanska ekonomija pala u trećem kvartalu
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2023 / 12:08
Autor: SEEbiz
LONDON - Britanski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za 0,1 posto u trećem tromjesečju ove godine u usporedbi s drugim, prema danas objavljenim revidiranim podacima Ureda za nacionalnu statistiku. Visoke kamate i inflacija utjecale su na gospodarstvo na Otoku više nego što se prvotno procjenjivalo. To je ukazivalo na stagnaciju.

Najnoviji podaci povećavaju rizike da zemlja upadne u recesiju, a ujedno i pritisak pred opće izbore iduće godine, prenose strane tiskovne agencije.

Gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva stagniralo je u drugom tromjesečju, prema novim procjenama, nakon što su prethodne procjene pokazivale rast od 0,2%.

“Posljednji podaci pokazuju da je gospodarstvo u posljednja dva tromjesečja imalo nešto lošije rezultate od naših prvotnih procjena. Šira slika pokazuje da se u gospodarstvu nije puno promijenilo u posljednjih godinu dana", popratio je objavu Darren Morgan, predstavnik statističkog ureda ONS-a.

Britanski ministar financija Jeremy Hunt izrazio je uvjerenje da ovi podaci lošiji od očekivanih ne bi trebali pogoršati ekonomske izglede, rezimirala je njemačka novinska agencija dpa. "Srednjoročni izgledi za britansko gospodarstvo puno su optimističniji nego što ove brojke sugeriraju", rekao je.

U međuvremenu, ministrica financija u sjeni Rachel Reeves kritizirala je premijera Riskija Sunaka. Kako je rekla, ti podaci pokazuju da premijer nije ispunio obećanje kada je početkom ove godine obećao gospodarski rast. "Trinaest godina gospodarskog neuspjeha pod konzervativcima ostavilo je radnike u goroj poziciji s višim računima, višim hipotekama i višim cijenama u trgovinama", rekla je.

Tagovi: britanska ekonomija, britanija, ekonomija, london, brexit
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE