GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanska inflacija porasla manje od očekivanja u studenome

Britanska inflacija porasla manje od očekivanja u studenome
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2022 / 08:32
Autor: SEEbiz
LONDON — Inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu bila je nešto ispod očekivanja na 10,7% u studenom, budući da su cijene goriva za hlađenje pomogle ublažiti pritiske na cijene, iako su visoke cijene hrane i energije nastavile pritiskati kućanstva i poduzeća.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters projicirali su godišnji porast indeksa potrošačkih cijena od 10,9%, nakon što je u listopadu došlo do neočekivanog porasta na 41-godišnji maksimum od 11,1%. Na mjesečnoj razini, povećanje u studenom iznosilo je 0,4%, što je pad u odnosu na 2% u listopadu i ispod konsenzusne procjene od 0,6%.

Ured za nacionalnu statistiku rekao je da je najveći doprinos povećanju došao od "stambenih i kućanskih usluga (uglavnom od električne energije, plina i drugih goriva), te hrane i bezalkoholnih pića".

Najveći doprinos padu tijekom mjeseca došao je od "prijevoza, posebice motornih goriva, s rastućim cijenama u restoranima, kafićima i pubovima koji čine najveći, djelomično neutralizirajući, doprinos rastu".

Banka Engleske objavit će svoj sljedeći potez monetarne politike u četvrtak, a očekuje se da će podići kamatne stope za 50 baznih bodova dok žonglira s nevjerojatno visokom inflacijom i gospodarstvom za koje kreatori politike kažu da je već u najdužoj recesiji u povijesti.

Zemlja se suočava s raširenim industrijskim akcijama tijekom božićnog razdoblja, a radnici štrajkaju tražeći povećanje plaća bliže stopi inflacije i bolje uvjete rada.

Neovisni Ured za proračunsku odgovornost predvidio je da će Ujedinjeno Kraljevstvo pretrpjeti najveći pad životnog standarda od početka evidencije jer se očekuje da će stvarni dohodak kućanstva pasti za 4,3% u razdoblju 2022.-23.

Ministar financija Ujedinjenog Kraljevstva Jeremy Hunt prošlog je mjeseca najavio sveobuhvatan fiskalni plan od 55 milijardi funti (68 milijardi dolara), uključujući niz povećanja poreza i smanjenja potrošnje, u pokušaju da zakrpi značajnu rupu u javnim financijama zemlje.

Tagovi: britanska inflacija, inflacija u Velikoj Britaniji, cijene goriva
PROČITAJ I OVO
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju je zabilježen pad vrijednosti uvoza robe na godišnjoj razini deseti mjesec zaredom, dok je izvoz robe porastao prvi put nakon kontinuiranog pada od travnja prošle godine.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE