GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka

Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2024 / 17:56
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.

U travnju je godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 2,4 posto, kao i u ožujku, pokazuju procjene europskog statističkog ureda. U istom mjesecu prošle godine dosezala je čak sedam posto.

Na mjesečnoj razini cijene su u eurozoni u travnju porasle za 0,6 posto. U ožujku uvećane su za 0,8 posto.

Najviše su u travnju na godišnjoj razini porasle cijene usluga, za 3,7 posto, nakon 4-postotnog rasta u ožujku.

Svježa hrana ponovo je poskupjela, za 1,3 posto. U ožujku bila je pojeftinila prvi puta od lipnja 2021. godine, i to za 0,5 posto, prema revidiranom podatku.

Cijene energije pale su i u travnju, za 0,6 posto, ali osjetno blaže nego u ožujku kada su bile niže za 1,8 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Kada se isključe energija i svježa hrana, godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je u travnju 2,8 posto i bila je za 0,3 postotna boda niža nego u ožujku.

Najviše su u travnju na godišnjoj razini porasle cijene u Belgiji, za 4,9 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Slijedi Hrvatska s rastom potrošačkih cijena u travnju, mjerenim HICP-om, za 4,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, izračunao je Eurostat. U ožujku uvećane su za 4,9 posto, najsnažnije u eurozoni.

U prošlogodišnjem travnju godišnja stopa inflacije dosezala je 8,9 posto, pokazuju Eurostatove tablice.

Na mjesečnoj razini cijene mjerene HICP-om porasle su u Hrvatskoj u travnju za jedan posto, gotovo isto kao i u ožujku, kada su bile više za 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Indeks potrošačkih cijena Državnog zavoda za statistiku pokazuje pak da su cijene u Hrvatskoj u travnju porasle za 3,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Na mjesečnoj razini uvećane su po DZS-u za 0,7 posto, pokazuju u utorak objavljene prve procjene.

U skupini zemalja eurozone s najizrazitijim rastom potrošačkih cijena u travnju, mjerenim HICP-om, slijede Španjolska i Austrija sa stopom inflacije od 3,4 posto.

Najblaži rast cijena ponovo su bilježile Litva i Finska, , za 0,4 odnosno 0,6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, pokazuju Eurostatove tablice.

Tagovi: INFLACIJA, EUROZONA, CIJENE, POTROŠNJA
PROČITAJ I OVO
Wissing: Trgovinski rat s Kinom je katastrofa za Njemačku
JASNA PORUKA
Wissing: Trgovinski rat s Kinom je katastrofa za Njemačku
BERLIN - Njemački ministar prometa Volker Wissing oštro je upozorio na moguće posljedice ako Europska unija uvede kaznene carine na električne automobile iz Kine.
Industrijska proizvodnja u eurozoni posustala u travnju
SLABO
Industrijska proizvodnja u eurozoni posustala u travnju
FRANKFURT - Industrijska proizvodnja u eurozoni posustala je u travnju, a Hrvatska je pratila trend, u raskoraku s Europskom unijom, pokazali su u četvrtak podaci europskog statističkog ureda.
Dogovor prije samita G7: Ukrajina dobiva kredit od 50 milijardi dolara od zamrznute ruske imovine
POMOĆ
Dogovor prije samita G7: Ukrajina dobiva kredit od 50 milijardi dolara od zamrznute ruske imovine
RIM - Članice G7 postigle su dogovor da posude Ukrajini 50 milijardi dolara koristeći zamrznutu rusku imovinu kao kolateral, izvijestila je agencija AP pozivajući se na službene izvore.
Inflacija u svibnju u Njemačkoj porasla prvi put ove godine
RAST
Inflacija u svibnju u Njemačkoj porasla prvi put ove godine
BERLIN - U svibnju je inflacija u Njemačkoj porasla prvi put ove godine. Potrošačke cijene bile su za 2,4 posto više nego u istom mjesecu 2023. godine, objavio je u srijedu Federalni zavod za statistiku.
Potrošačka inflacija u SAD-u ipak se hladi
CIJENE
Potrošačka inflacija u SAD-u ipak se hladi
WASHINGTON - Indeks potrošačkih cijena nije pokazao rast u svibnju jer je inflacija malo popustila svoj tvrdoglavi stisak američkog gospodarstva, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo rada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE