GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini pao za 0,7 posto

Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini pao za 0,7 posto
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2021 / 08:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u travnju ove godine veći je za 0,1 posto u usporedbi s ožujkom, dok je u odnosu na travanj prošle godine manji za 0,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na godišnjoj razini statistika pokazuje najveći pad broja zaposlenih u pomoćnim uslužnim djelatnostima u rudarstvu, za 28,6 posto, proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 23,6 posto, proizvodnji tekstila, za 13,5 posto te proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 12 posto.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 8,1 posto, proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 6,3 posto, ostaloj prerađivačkoj industriji, za šest posto, proizvodnji metala, za 4,3 posto, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 4,2 posto te proizvodnji električne opreme, za 3,4 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji u prva četiri mjeseca ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani veća je za devet posto.

Podaci o kretanju zaposlenosti u industriji na mjesečnoj razini, prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, pokazuju najveći pad broja zaposlenih u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 5,8 posto.

Najveći rast broja zaposlenih zabilježen je, pak, u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 3,7 posto.

Ukupan broj zaposlenih u industriji u prva je četiri mjeseca ove godine bio 1,6 posto manji nego u istom razdoblju lani.

Rekordni rast industrijske proizvodnje

Isto izvješće DZS-a pokazalo je i da je u travnju industrijska proizvodnja porasla peti mjesec zaredom, i to za rekordnih 17,3 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na nastavak oporavka proizvodnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Nakon što je u prošloj godini zbog koronakrize industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto, u prva četiri mjeseca ove godine porasla je 8,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Tagovi: zaposlenost u industriji, prerađivačka industrija, hrvatska industrija, industrija
PROČITAJ I OVO
Svjetska trgovinska organizacija odgodila ministarski sastanak zbog omicrona
ODGODA
Svjetska trgovinska organizacija odgodila ministarski sastanak zbog omicrona
ŽENEVA - Svjetska trgovinska organizacija-WTO objavila je da odgađa svoj prvi ministarski sastanak u četiri godine zbog pogoršanja zdravstvene situacije, čime je postala i prva velika diplomatska 'žrtva' novog soja koronavirusa nazvanog "omicron".
Plenković: Imamo najveći rast BDP-a u Europskoj uniji
PREMIJER
Plenković: Imamo najveći rast BDP-a u Europskoj uniji
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković na konferenciji za medije u petak komentirao je rast BDP-a prema izvještaju Državnog zavoda za statistiku.
Hrvatski BDP u trećem kvartalu skočio 15,8 posto
UZLET
Hrvatski BDP u trećem kvartalu skočio 15,8 posto
ZAGREB – Zahvaljujući ponajviše rastu potrošnje, uvoza, izvoza i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju 15,8 posto na godišnjoj razini, što je drugi kvartal zaredom kako se čvrsto oporavlja od koronakrize.
Inflacija i novi val korone zabrinuli njemačke potrošače
PESIMIZAM
Inflacija i novi val korone zabrinuli njemačke potrošače
NÜRNBERG - Raspoloženje njemačkih potrošača spustilo se na najnižu razinu u posljednjih devet mjeseci pod utjecajem novog vala pandemije covida 19 i relativno visoke inflacije, pokazalo je u četvrtak istraživanje marketinške agencije GfK.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE