GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bugari i Grci žive najskromnije u EU

Bugari i Grci žive najskromnije u EU
STANDARD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2024 / 07:55
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Nakon deset godina "financijskog čistilišta", Grci su konačno prebrodili tešku gospodarsku i socijalnu krizu, a svjetske rejting agencije oslobodile su grčke državne obveznice oznake "loših" ulaganja, a Grčka je zabilježila gospodarski rast od preko dva posto za već drugu godinu, iako grčko stanovništvo i dalje živi loše, prema službenim statističkim podacima Eurostata

Skromnije od Grka u EU žive jedino Bugari, jer njihova kupovna moć doseže jedva 60 posto prosjeka Europske unije, a prema najnovijim nalazima Ureda za statistiku EU, kupovna moć i bruto proizvod po stanovniku u Zapadni Balkan je još slabiji - tek negdje oko 50 posto prosjeka EU, prenosi agencija Beta.

Najimućniji su građani Luksemburga i Irske, sa 140 odnosno 112 posto iznad prosjeka EU, a slijede Nizozemci, Danci i Austrijanci. Francuzi su točno u sredini, a na začelju su, uz Grke i Bugare, još Litvanci, Slovaci i Hrvati.

Grčka se iz krize oporavila desetogodišnjim rezanjem ogromnih troškova duga od preko 360 milijardi eura nauštrb javnih troškova, plaća i mirovina, a inflacija ne jenjava. Posebno su visoke cijene hrane, goriva i stanarine, a troškovi života su i dalje visoki.

Oporavak grčkog gospodarstva dogodio se na leđima naroda, kažu nezadovoljni sindikati i ljevičarski ekonomisti, no vlada desnog centra premijera Kyriakosa Mitsotakisa ističe izvrsne gospodarske rezultate i predviđa da će inflacija uskoro pasti i životni standard počet će se dizati.

"Grčka se već deset godina udaljava od EU, a sljedećeg desetljeća će se približavati jer je ponovno stekla povjerenje investitora", kaže glavni ekonomski savjetnik premijera Mitsotakisa Alexis Patelis.

Ističe i činjenicu da su svjetske rejting agencije skinule oznaku "trulo" s grčkih državnih obveznica, dok je britanski tjednik Economist ocijenio grčko gospodarstvo "najnaprednijim u 2023. godini". Ali koliko dugo će grčko stanovništvo morati čekati da ovo "ekonomsko čudo" bude od koristi za mase, a ne samo za dioničare, tvrtke, banke i strane ulagače. Grci se još sjećaju da su prije europske i svjetske financijske krize 2008. živjeli sasvim pristojno, budući da je bruto domaći proizvod po stanovniku Grčke prije toga bio 95 posto prosjeka u EU.

Ipak, čini se da se nešto pokrenulo jer je ove godine vlada povećala minimalnu zajamčenu plaću sa 780 na 830 eura bruto, iako sindikati ukazuju da je godišnja plaća u Grčkoj i dalje 25 posto ispod prosjeka EU, a mirovine čak i neznatno. smanjena.

Stanovništvo i dalje pati od visokih troškova života, a prema podacima Središnje banke Grčke, 27 posto Grka i dalje živi na granici siromaštva.

Tagovi: bugari, grci, grčka, standard, eurostat, inflacija
PROČITAJ I OVO
Slovenski poslodavci najavljuju povećanje broja zaposlenih
TRŽIŠTE RADA
Slovenski poslodavci najavljuju povećanje broja zaposlenih
LJUBLJANA - Slovenski poslodavci za drugu polovicu godine predviđaju povećanje broja zaposlenih od 2,3 posto.
Analitičari: Nova Vlada bi morala ubrzati privatizaciju, a toga nema u programu
PROGRAM
Analitičari: Nova Vlada bi morala ubrzati privatizaciju, a toga nema u programu
ZAGREB - U četverogodišnjem programu nove Vlade postavljeni su i novi ciljevi među kojima je i onaj da bi do 2027. prosječna plaća trebala porasti na 1600 eura. U planu je i nastavak rasta gospodarstva iznad prosjeka Europske unije, a najveći interes novog resornog ministra je rast udjela industrije u bruto domaćem proizvodu. Evo što o Vladinim planovima misle poslodavci, sindikati, analitičari.
Ministri G7 planiraju mjere zbog prekomjerne proizvodnje robe u Kini
DOGOVOR
Ministri G7 planiraju mjere zbog prekomjerne proizvodnje robe u Kini
STRESA - Ministri financija G7 najavili su na današnjem sastanku u Stresi u Italiji da planiraju poduzeti mjere protiv prekomjerne proizvodnje robe u Kini, zbog koje su zapadna tržišta preplavljena subvencioniranim jeftinim proizvodima – prema nacrt završnog priopćenja, u koje je agencija France Press imala uvid.
Raspoloženje američkih potrošača značajno pogoršano u svibnju
SIGNALI
Raspoloženje američkih potrošača značajno pogoršano u svibnju
WASHINGTON - Vrijednost indeksa raspoloženja potrošača o gospodarskim prilikama pala je u svibnju sa 77,2 u travnju na 69,1 bod.
Citi: Investitori se vraćaju u Tursku
ANALITIČARI
Citi: Investitori se vraćaju u Tursku
NEW YORK - Ulagači koji su masovno bježali iz Turske tijekom posljednjih nekoliko godina možda bi se željeli početi vraćati, kaže najnovije izvješće Citija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE