GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank: Moguće je da je njemačka ekonomija u recesiji

Bundesbank: Moguće je da je njemačka ekonomija u recesiji
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2024 / 17:25
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Moguće je da je Njemačka u recesiji, budući da je inozemna potražnja slaba, potrošači su i dalje na oprezu, a domaća ulaganja koče visoki troškovi zaduživanja, pokazuje u ponedjeljak izvješće njemačke središnje banke Bundesbank.

“Oporavka u njemačkom gospodarstvu još nema. U prvom tromjesečju 2024. godine aktivnost bi se ponovno mogla blago smanjiti, a s drugim uzastopnim padom gospodarske aktivnosti njemačko bi gospodarstvo ušlo u tehničku recesiju”, objavio je Bundesbank u redovnom mjesečnom izvješću o najvećem europskom gospodarstvu.

Njemačka se muči otkako je ruska invazija na Ukrajinu početkom 2022. povećala troškove energije, a njezino golemo gospodarstvo oslonjeno na industriju sada je četvrti kvartal zaredom s nultim odnosno negativnim rastom, što opterećuje cijelu eurozonu, primjećuje Reuters.

U četvrtom kvartalu lani sezonski prilagođen realni BDP prema prvim procjenama smanjen je za 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, nakon što je u prva tri kvartala 2023. godine gotovo stagnirao, navode u središnjoj banci.

Za sada će se slabosti i dalje zadržati, predviđaju.

Inozemna potražnja za proizvodima njemačke industrije slabi, a narudžbe se smanjuju. Tvrtke također koče investicije, djelomično zato što su troškovi financiranja snažno porasli budući da je Europska središnja banka podigla kamatne stope na rekordno visoku razinu kako bi zauzdala inflaciju, navodi središnja banka.

Visok nominalni rast plaća također utječe na tvrtke, a štrajkovi u ključnim sektorima, poput transporta, također bi mogli biti uteg rastu u ovome tromjesečju.

Poremećaji plovidbe u Crvenom moru, međutim, neće imati značajan utjecaj s obzirom na mnoštvo slobodnih kapaciteta u transportu roba i zato što troškovi prijevoza čine samo manji dio ukupnog troška roba, navode u Bundesbanku.

Iako su izgledi slabi, središnja banka ne očekuje veće pogoršanje na tržištu rada koje zasad štiti gospodarstvo, a ne očekuju ni da je Njemačka suočena s opsežnom i dugotrajnom recesijom.

“Slaba faza u njemačkom gospodarstvu koja traje od početka ruskog rata protiv Ukrajine tako će se nastaviti”, prognozira Bandesbank.

Tagovi: Bundesbank, njemačka, ekonomija
PROČITAJ I OVO
Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
CIJENE
Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
ZAGREB - U Hrvatskoj i dalje rastu cijene roba i usluga – istina rastu i plaće, ali ne posustaje inflacija koja iznosi 3,7 posto.
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE