GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank: Njemačka ekonomija iznad očekivanja

Bundesbank: Njemačka ekonomija iznad očekivanja
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2023 / 17:44
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Gospodarska situacija u Njemačkoj popravila se posljednjih tjedana, podaci su bolji od prognoza iz prosinca, napominje njemačka središnja banka Bundesbank u svom mjesečnom izvješću.

Dok inflacija i neizvjesnost i dalje opterećuju gospodarstvo, napetosti na tržištu energije znatno su se smanjile od ljeta, rekli su.

Godišnja inflacija u prosincu je zbog jednokratnih mjera Vlade pala na 8,6 posto, nakon što je u studenom iznosila 10 posto, a u listopadu 10,4 posto. Godišnja inflacija iznosila je 7,9 posto, što je najviša razina u posljednjih 70 godina.

Njemačko gospodarstvo vratilo se na razine prije Covid-19, s bruto domaćim proizvodom (BDP) većim od 1,9 posto u cijeloj godini. Bundesbank je u prosinačkoj prognozi predvidjela da će se BDP ove godine smanjiti za 0,5 posto.

"Posljednji objavljeni podaci pokazali su se boljim od prognoze iz prosinca", naglašava Bundesbank. Istaknuli su privremenu ocjenu Državnog ureda za statistiku o kretanju BDP-a u zadnjem tromjesečju prošle godine, prema kojoj je BDP stagnirao, suprotno predviđenom padu, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Dok inflacija i neizvjesnost uzrokovana ratom u Ukrajini i dalje opterećuju gospodarstvo, napetosti na energetskom tržištu značajno su se smanjile od ljeta. Također su smanjena uska grla u opskrbnom lancu u industriji i građevinarstvu, a fiskalne mjere ublažile su učinke rasta cijena energije na kućanstva, napominje banka.

Državna razvojna banka KfW ranije je upozorila da stalni nedostatak kvalificiranih radnika i niža produktivnost rada ozbiljno prijete prosperitetu Njemačke. "Temelji za daljnji rast blagostanja se ruše", napisali su u današnjem izvješću.

Prema KfW-u, kako bi se spriječile loše prognoze, potrebno je povećati ponudu radne snage imigracijom i daljnjim mjerama na njemačkom tržištu rada.

Tagovi: Bundesbank, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Inflacija pala i u Sloveniji
CIJENE
Inflacija pala i u Sloveniji
LJUBLJANA - Godišnja stopa inflacijeu Sloveniji u siječnju je blago smanjena - iznosila je deset posto, dok je u prosincu prošle godine iznosila 10,3 posto.
Rekordne međunarodne pričuve HNB-a
PRIČUVE
Rekordne međunarodne pričuve HNB-a
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupna aktiva središnje banke je na kraju prosinca 2022. iznosila 246,9 mlrd. kuna. Na mjesečnoj razini ukupna aktiva HNB-a porasla je za 16,5 mlrd. kuna ili 7,2%, najviše od lipnja 2020.
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?
INFLACIJA
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?

ZAGREB - Prvih mjesec dana s eurom je prošlo, a najavljenih bijelih lista još nema. Građani su se na novu valutu već navikli, ali na nove cijene baš i ne.

Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
ANALITIČARI
Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
BEOGRAD – To što je ruska vlada odobrila Srbiji da otplaćuje ruske kredite u rubljama, prema oceni profesora Beogradske bankarske akademije Hasana Hanića, dobro je za Srbiju.
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
TRŽIŠTE RADA
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
BERLIN - Njemačka Vlada planira udvostručenje broja ljudi iz zapadnobalkanskih zemalja koji će moći dobiti radnu vizu bez obzira na kvalifikaciju. Što to znači za tržište rada u Njemačkoj? Sindikati se boje jeftine radne snage.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE