GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank: Njemačka ekonomija na rubu recesije

Bundesbank: Njemačka ekonomija na rubu recesije
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2022 / 09:01
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačko gospodarstvo posrće pod teretom viših cijena energenata, stalne inflacije i opće neizvjesnosti. Gospodarstvo je na rubu recesije, prema izvješću Bundesbanke u listopadu. Ipak, postoje neki ohrabrujući znakovi.

Gospodarstvo je moglo stagnirati u trećem tromjesečju godine, prema središnjoj banci u izvješću objavljenom u petak, ali su izgledi uoči "upravo započetog zimskog semestra tmurni".

"Negativni pritisci će dobiti zamah" i bruto domaći proizvod u sljedeća dva kvartala "mogao bi značajno potonuti".

Njemačka središnja banka i dalje očekuje rast domaćeg gospodarstva u 2022. godini, ali samo zbog dva dobra kvartala iz prve polovice godine.

Prema općem mišljenju ekonomista, nadolazeća recesija bit će dublja u Njemačkoj nego u većini europskih zemalja, ali ipak neće biti blizu pada od četiri posto u prvoj godini pandemijske krize.

Istovremeno, potražnja za radnom snagom i dalje je snažna na cijeloj fronti njemačkog gospodarstva, a Bundesbank zasad ne očekuje značajno pogoršanje na tržištu rada.

Najveći problem gospodarstva i stanovništva i dalje je opskrba energijom.

"Racioniranje plina trenutačno se ne čini vrlo vjerojatnim... ali skuplja energija mogla bi imati sličan učinak, posebno u industriji, možda ograničavajući proizvodnju", rekla je Bundesbanka.

Osim toga, "pad kupovne moći i ograničenje potrošnje kućanstava mogu dodatno prigušiti osobnu potrošnju i uslužne aktivnosti povezane s potrošnjom."

U banci ne očekuju brzo popuštanje inflacije, koja bi "u idućim mjesecima mogla ostati dvoznamenkasta, čak i uz stupanje na snagu određenih mjera olakšica, poput snižavanja stope poreza na dodanu vrijednost na račune za grijanje i plin od listopada ."

Godišnja stopa inflacije u rujnu je prvi put nakon sedam desetljeća dosegnula 10 posto.

Tagovi: Bundesbank, njemačka ekonomija, recesija
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE