GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank: Nova njemačka vlada naslijedit će solidnu ekonomiju

Bundesbank: Nova njemačka vlada naslijedit će solidnu ekonomiju
STANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2021 / 14:28
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Nova njemačka vlada naslijedit će gospodarstvo koje posljednjih mjeseci bilježi ubrzani rast aktivnosti, pokazalo je u ponedjeljak izvješće središnje banke.

"Gospodarstvo će vjerojatno, u cjelini gledano, snažnije porasti u trećem tromjesečju nego u proljeće", priopćio je Bundesbank u mjesečnom izvješću za rujan.

Najveće europsko gospodarstvo oporavilo se od slabog početka godine zahvaljujući ublažavanju ograničenja koja su uvedena kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

"U ljeto 2021. nastavljen je oporavak njemačkog gospodarstva koji je započeo u proljeće", priopćio je Bundesbank.

Posebno su se snažno oporavili osobna potrošnja i uslužni sektor, zahvaljujući ublažavanju koronaograničenja, koja su u međuvremenu u velikoj mjeri ukinuta", dodaju.

Industrija pak trpi zbog problema s nabavom intermedijarnih proizvoda i sirovina.

"Posljedica je kontinuirano znatno zaostajanje razine proizvodnje za snažnom potražnjom", ističu u središnjoj banci.

"Industrijska je proizvodnja u srpnju, doduše, porasla prvi puta u četiri mjeseca, ali to se uglavnom može pripisati ljetnim praznicima", upozoravaju.

Javnost u Njemačkoj trenutno je zaokupljena nedjeljnim parlamentarnim izborima. Nepotpuni službeni rezultati objavljeni jutros pokazali su da su socijaldemokrati osvojili tijesnu većinu od 25,7 posto glasova, u usporedbi s 24,1 posto CDU/CSU-a.

Dvije velike stranke počele su razgovore o opetovanoj uspostavi velike koalicije, piše dpa.

Poslovni čelnici pozvali su ih da izbjegnu političku neizvjesnost i da oforme koaliciju što je prije moguće, dodaje agencija.

Tagovi: Bundesbank, njemačka ekonomija, Njemačka, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE