GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku

Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2023 / 19:05
Autor: SEEbiz / DPA
FRANKFURT - Njemačka Bundesbanka očekuje pad inflacije u ožujku jer će se temeljiti na višim cijenama koje su pogodile zemlju prije godinu dana.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine, cijene energije su skočile, potaknuvši i inflaciju.

"S druge strane, od ožujka nadalje, povećana razina cijena oblikuje osnovu za izračun stope inflacije, što se odražava u nižoj ukupnoj stopi", objasnila je Bundesbanka u svom mjesečnom izvješću.

U veljači su potrošačke cijene u najvećem europskom gospodarstvu i dalje bile veće za 8,7% u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine. Prema ekonomistima, inflacija se do sada proširila i uključuje mnogo više proizvoda osim energije i hrane. Banka očekuje da će temeljna stopa, bez cijena energije i hrane, ostati visoka.

Istodobno, Bundesbank i dalje očekuje pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) na početku godine. "Sve u svemu, njemačka gospodarska aktivnost vjerojatno će ponovno pasti u tekućem tromjesečju", stoji u mjesečnom izvješću.

Pad će vjerojatno biti manji nego u zadnjem kvartalu 2022., kada je njemačka gospodarska proizvodnja pala za 0,4% u usporedbi s prethodnim kvartalom. Ako BDP padne dva tromjesečja zaredom, to se smatra tehničkom recesijom.

Prema Bundesbank industriji i građevinarstvu ponovno su snažno povećali svoju proizvodnju u siječnju.

Izvoz robe, usklađen za povećanje cijena, samo se djelomično oporavio. Osim toga, stalna visoka inflacija koči potrošačku potrošnju u Njemačkoj.

Tagovi: Bundesbank, inflacija u Njemačkoj, inflacija
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE