GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank predviđa da će Njemačka potonuti u recesiju

Bundesbank predviđa da će Njemačka potonuti u recesiju
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2023 / 18:37
Autor: SEEbiz / DPA
FRANKFURT - Njemačka ekonomija dodatno je oslabila u prvim mjesecima 2023., izvijestila je središnja banka zemlje u ponedjeljak, predviđajući da najveće europsko gospodarstvo ide prema recesiji.

"Gospodarska proizvodnja u prvom tromjesečju 2023. vjerojatno će ponovno biti niža nego u prethodnom kvartalu", piše Bundesbank u svom mjesečnom izvješću.

Ako bruto domaći proizvod (BDP) pada dva kvartala zaredom, ekonomisti govore o tehničkoj recesiji. Njemačko gospodarstvo smanjilo se u četvrtom kvartalu 2022.

Ekonomisti Bundesbanke primijetili su s jedne strane da su se napetosti na energetskim tržištima i povezana neizvjesnost znatno smanjile.

Rekli su da su kočnice cijena električne energije i plina koje je odredila vlada ublažile rast troškova energije za privatna kućanstva i tvrtke, pri čemu će ulaganja i industrijska proizvodnja imati koristi od toga.

"S druge strane, industrijska proizvodnja je u 2023. ušla na niskoj razini nakon značajnog pada u prosincu 2022.", objavila je Bundesbanka. "To vrijedi i za izvoz, koji je dodatno prigušen usporavanjem vanjske potražnje."

Privatna potrošnja pati od inflacije, koja smanjuje kupovnu moć kućanstava, dodaje se. Očekuje se daljnji pad građevinskih aktivnosti.

"Stvari bi se mogle polako ponovno pokrenuti u daljnjem tijeku godine", predviđa Bundesbank, upozoravajući da se "još ne nazire značajno poboljšanje".

Sve u svemu, njemačka gospodarska proizvodnja vjerojatno će lagano pasti u prosjeku 2023., prema Bundesbank, ali se očekuje da će biti malo bolja od pada BDP-a od 0,5% predviđenog u prosincu.

U međuvremenu, kuće i stanovi u Njemačkoj i dalje su precijenjeni unatoč nedavnom padu cijena, piše Bundesbank.

"Precijenjene cijene stambenih nekretnina u prosjeku nisu pale u 2022.", istaknula je Bundesbanka u svom izvješću, utvrdivši da su cijene nekretnina u gradovima bile između 25% i 40% iznad onoga što bi trebale biti prema socio-demografskim i ekonomskim osnovama.

Cijene su pale u drugoj polovici 2022., kada su inflacija i rastuće stope hipotekarnih kredita otežavali posao mnogim potencijalnim kupcima, što je dovelo do smanjenja potražnje za nekretninama.

Međutim, u isto su vrijeme povećane cijene gradnje i nedostatak stanova zadržali cijene visokima, osobito u gusto naseljenim područjima.

Međutim, Bundesbank je rekla da postoje znakovi da je uspon od posljednjih nekoliko godina završio. Središnja banka već godinama upozorava na precijenjenost na tržištu nekretnina.

Prema analizama, prošlogodišnja poskupljenja bila su manja nego 2021. godine.

U cijeloj Njemačkoj cijene kuća i stanova prošle su godine porasle za 9 posto, prema izračunu Udruge njemačkih hipotekarnih zajmodavaca.

Cijene stambenih nekretnina u 127 njemačkih gradova porasle su godišnje u prosjeku za 6%, prema izračunima davatelja podataka Bulwiengesa.

Tagovi: Bundesbank, recesija, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE