GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Burnout sve češće razlog za bolovanja

Burnout sve češće razlog za bolovanja
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2023 / 12:48
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Burnout i psihička iscrpljenost igraju sve važniju ulogu u radnom svijetu. Mnoga poduzeća sa zabrinutošću gledaju na sve više bolovanja uzrokovanih ovim sindromom.

Sindrom burnouta ili kako se službeno naziva, sagorijevanja na poslu, je u njemačkim poduzećima i javnim ustanovama sve veći problem. Kako je jedna, nedavno objavljena studija pokazala, 39 posto poslodavaca i voditelja poslova smatra da će sindrom burnout u budućnosti igrati sve veću ulogu.

U ispitivanju zdravstvenog osiguranja Techniker Krankenkasse (TK) proizlazi da ček 70 posto ispitanih na vodećim pozicijama burnout za nekoliko godina vidi kao veliki problem u svom poduzeću ili ustanovi. „Uzastopne krize, prilagođavanje ne nove uvjete na tržištu te izazovi digitalizacije su najčešći razlozi za burnout", kaže Karen Walkenhorst iz TK. 86 posto ispitanih smatra da je za sagorijevanje na radnom mjestu odgovorne i sve već količina obveza koja padaju na leđa zaposlenih.

U porastu je već godinama broj bolovanja uzrokovanih burnoutom. U 2022. je u prosjeku 1,95 dana bolovanja prouzročeno burnoutom. 2012. je ta vrijednost iznosila 1,45 dana.

Prema mišljenju TK jednostavne kratkoročne mjere poput ponude tečajeva joge na radnom mjestu, za čim posežu neki poslodavci, neće riješiti problem. „Ono što nam je potrebno je poboljšanje komunikacije unutar poduzeća što kod zaposlenih povećava osjećaj sigurnosti“, kaže Walkenhorst iz TK.

Pritom važnu ulogu igra vodeće osoblje. „Dobra struktura poduzeća jača osjećaj zajedništva svih zaposlenih, drugim riječima: loše vodstvo čini zaposlene bolesnima“, kaže stručnjakinja za medicinu rada Walkenhorst.

Tagovi: burnout, sindrom burnouta, premorenost
PROČITAJ I OVO
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE