GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Butković: Svaka kuna od posebnog poreza ići će najpotrebitijima

Butković: Svaka kuna od posebnog poreza ići će najpotrebitijima
OBEĆANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2022 / 13:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Davor Butković, rekao je u petak nakon sjednice vlade da dodatni porez na dobit nije kažnjavanje poduzetnika, te da će svaka kuna prikupljena tim porezom ići najpotrebitijima.

Vlada je sa sjednice u petak uputila u saborsku proceduru konačan prijedlog zakona o dodatnom porezu na dobit. Obveznici dodatnog poreza na dobit će prema vladinom prijedlogu, biti oni s povećanom dobiti neovisno o djelatnosti koju obavljaju. Plaćat će ga kompanije s prihodima u 2022. većim od 300 milijuna kuna, po stopi od 33 posto, no samo na dobit veću od 20 posto u odnosu na četverogodišnji prosjek.

Butković podsjeća da je Vlada u više navrata zbog problema koji su proizašli zbog korone, a kasnije i rata u Ukrajini, uvela mjere pomoći za građane i gospodarstvo. Mjere su bile vezane uz cijene struje, plina i toplinske energije.

Uvođenje poreza na ekstradobit Butković je nazvao solidarnim doprinosom svih koji su u tom razdoblju imali dobru dobit i koji su dobro poslovali.

"Oni će zato solidarno pomoći svim onima, socijalno najugroženijima, budući da ćemo sva sredstva koja uberemo od tog zakona preusmjeriti prema socijalno najpotrebitijima", rekao je ministar.

Dodao je kako su državne mjere pomoći građanstvu i gospodarstvu još na snazi, odnosno da vrijede do prvog kvartala iduće godine. Nakon toga, kaže Butković, vlada će pratiti situaciju i ponovno intervenirati, vjerojatno produljenjem mjera, a možda i dodatnim mjerama.

Prijedlog zakona o dodatnom porezu, kazao je Butković, usuglašen je na razini koalicije svih stranaka vladajuće većine, a očekuje da će u saboru dobiti potporu i drugih zastupnika koji ne čine vladajuću većinu.

Ne vjeruje da bi zakon mogao pasti na Ustavnom sudu.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić objasnio je promjene u prijedlogu zakona nakon javnog savjetovanja.

Naveo je da je je 38 raznih sudionika iznijelo 162 prijedloga u javnom savjetovanju. Primjerice, rekao je, dodan je stavak u kojem se izričito navodi da će svaka kuna i lipa biti izdvojena za pomoć najpotrebitijima.

"Ovo je jednokratna mjera postavljena na horizontalni način, a obuhvaćeni su svi vidovi gospodarstva", kazao je uz ostalo državni tajnik.

Smisao zakona je, naglasio je uz ostalo, da se oporezuje operativna dobit, a ne nekakva računovodstvena kategorija, te da će se za dodatno oporezivanje uzimati samo one godine koje su poduzetnici u plusu.

Na pitanje oporezuje li se kompletna dobit ili samo višak, pojasnio je da ako je dobit sada 120, a u baznom je bila 100 onda se ne oporezuje, dok je sve iznad toga predmet oporezivanja.

Tagovi: Oleg Butković, posebni porez, solidarni porez, Zdravko Zrinušić
PROČITAJ I OVO
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
PRAVI MOTIVI
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
ZAGREB - Registar kućanstava korak je do poreza na imovinu, piše Jutarnji list, ističući da će objedinjeni podaci omogućiti pravednije oporezivanje svih vrsta dohodaka.
Rast zaposlenosti u veljači
TRŽIŠTE RADA
Rast zaposlenosti u veljači
ZAGREB - U Hrvatskoj je i u veljači nastavljen trend rasta broja zaposlenih.
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
SIGNALI
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
BERLIN - Njemačko će gospodarstvo, po svemu sudeći, izbjeći recesiju od koje se bojalo i umjesto pada bruto domaćeg proizvoda ostvariti krhki rast, ocijenilo je Vijeće ekonomista u novom izvješću s procjenama.
Skok inflacije u Britaniji zbog hrane i energije
INFLACIJA
Skok inflacije u Britaniji zbog hrane i energije
LONDON - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.
MMF postigao dogovor s Ukrajinom o programu vrijednom 15.6 milijardi dolara
ARANŽMAN
MMF postigao dogovor s Ukrajinom o programu vrijednom 15.6 milijardi dolara
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je u utorak da je postigao dogovor s Ukrajinom o četverogodišnjem financijskom paketu vrijednom oko 15,6 milijardi američkih dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE