GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Citi: Kineski oporavak trajat će duže od očekivanog

Citi: Kineski oporavak trajat će duže od očekivanog
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2023 / 07:28
Autor: SEEbiz
PEKING - Kineski ekonomski oporavak trajat će dulje od očekivanog, što je natjeralo analitičare Citija da korigiraju svoje prognoze o oporavku burze za tri mjeseca.

Umjesto lipnja, Citi sada očekuje da će trebati do kraja rujna da Hang Seng indeks dosegne 24.000, rekli su analitičari u izvješću objavljenom u četvrtak. To je oko 18% iznad trenutnih razina.

"Očekujemo da će [korporacijski rezultati za prvo tromjesečje 2023.] biti slabiji jer se oporavak nakon COVID-a čini sporijim od očekivanog", stoji u izvješću Citija. Rečeno je da je analiza rezultata 316 kineskih kompanija za 2022. otkrila više promašaja nego udaraca.

Kina je izvijestila o skromnom oporavku gospodarskog rasta u prva dva mjeseca ove godine. Zemlja je u prosincu ukinula svoje stroge kontrole Covida.

Zarade kineskih divova e-trgovine JD.com i Alibaba također su pokazale da potrošači ostaju konzervativni u pogledu potrošnje. Međutim, Tencentovi tromjesečni rezultati pokazali su da su tvrtke bile spremnije trošiti na oglašavanje, posebno u rastućim video računima tvrtke i portalima za e-trgovinu.

Citi je rekao da je dodao Tencent u svoj izbor dionica u Hong Kongu, zajedno s trgovcem Topsports i državnim Sinopharmom

Analitičari su također odgodili za tri mjeseca - do kraja rujna - svoja očekivanja za oporavak druga dva kineska burzovna indeksa.

Za CSI 300, Citi ima cilj od 4.500, ili oko 9% iznad razine od petka od blizu 4.125.

Za kineski indeks MSCI, Citi ima prognozu od 78. To je oko 18% iznad trenutnih razina blizu 66.

Pad izvoza zbog sporijeg rasta u SAD-u i Europi opterećuje kinesko gospodarstvo, zajedno s padom golemog sektora nekretnina.

Analitičari kreditne strategije Goldman Sachsa izjavili su u izvješću objavljenom u četvrtak da očekuju da će kineski developeri ove godine visokoprinosne stope dugovanja iznositi 19%.

To je bolje od 46,4% prošle godine, ali "još uvijek na povišenoj razini, odražavajući neizvjestan tempo oporavka tržišta fizičkih nekretnina", navodi se u izvješću.

Međutim, tromjesečno istraživanje Narodne banke Kine objavljeno ovaj tjedan pokazalo je da više ljudi u Kini želi ponovno kupiti kuće, zajedno s većim očekivanjima da će cijene kuća rasti.

Kineske kino blagajne također su počele pokazivati neke znakove oporavka.

Tagovi: kineski oporavak, kineska ekonomija, Hang Seng, Citi, Citigroup, Zencent, Alibaba, kinesko tržište kapitala
PROČITAJ I OVO
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE