GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Coface predviđa stagflaciju i društvene nemire

Coface predviđa stagflaciju i društvene nemire
CRNE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2022 / 16:54
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Rusko-ukrajinski sukob uzdrmao je financijska tržišta i, kako ističu Cofaceovi ekonomisti, uvelike je povećao neizvjesnost o oporavku globalne ekonomije. Više cijene roba povećavaju rizik od dugoročne visoke inflacije, što ujedno povećava rizik od stagflacije i društvenih nemira, stoji u priopćenju.

Na dan kada je invazija počela, financijska tržišta diljem svijeta naglo su pala, a cijene nafte, prirodnog plina, metala i prehrambenih sirovina skočile su, priopćila je tvrtka. Prema njima, eskalacija sukoba povećava rizik dugoročne visoke inflacije, a time i rizik od stagflacije i društvenih nemira kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju.

Prema Cofaceu, kriza snažno utječe na ionako opterećen automobilski sektor zbog nestašice i visokih cijena primarnih proizvoda i sirovina. Dodali su da ukrajinske tvornice automobila opskrbljuju najveće proizvođače automobila u zapadnoj Europi, pri čemu neki već najavljuju gašenje tvornica u Europi, dok druge tvornice diljem svijeta već planiraju ispade zbog nedostatka čipova.

Više cijene goriva teško će pogoditi zrakoplovne i brodarske tvrtke. Kako ističu, najugroženiji su zračni prijevoznici, čije gorivo procjenjuje se na oko trećinu ukupnih troškova. Istodobno, problem im je i zatvaranje ruskog zračnog prometa, jer će zračni prijevoznici morati koristiti duže rute.

Utjecaj će također biti vidljiv u željezničkom teretnom prometu, budući da europskim tvrtkama nije dopušteno poslovati s ruskim željeznicama, što će vjerojatno poremetiti teretni promet između Azije i Europe koji prelazi Rusiju, priopćila je tvrtka.

Očekuju i poskupljenje sirovina za petrokemijske proizvode, a poskupljenje prirodnog plina će, kako su dodali, utjecati na tržišta gnojiva, a time i na cijeli poljoprivredno-prehrambeni sektor.

Coface procjenjuje da će rusko gospodarstvo ove godine kliziti u duboku recesiju, s očekivanim smanjenjem bruto domaćeg proizvoda za 7,5 posto.

Europa će biti najizloženija posljedicama sukoba zbog svoje ovisnosti o ruskoj nafti i prirodnom plinu. To ne može nadomjestiti cjelokupnu rusku opskrbu prirodnim plinom u kratkom i srednjem roku, a trenutne razine cijena imat će značajan utjecaj na inflaciju.

Ostatak svijeta će osjetiti ekonomske posljedice uglavnom kroz rast cijena roba, što će dodatno pogoršati postojeće inflatorne pritiske. Kao i uvijek, kada su cijene roba visoke, posebno će biti pogođeni neto uvoznici energije i prehrambenih proizvoda, uz značajne poremećaje u opskrbi ako sukob nastavi eskalirati. Pad potražnje iz Europe također će ometati svjetsku trgovinu, zaključili su.

Tagovi: Coface, rat u Ukrajini, stagflacija, društveni nemiri, cijene hrane, plin
PROČITAJ I OVO
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE