GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobar znak: Proizvođačke cijene nastavile popuštati i u ožujku

Dobar znak: Proizvođačke cijene nastavile popuštati i u ožujku
SMANJENI PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2023 / 08:48
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda više su u ožujku za 0,3% na mjesečnoj razini, dok je godišnja stopa rasta usporila na 9,3% (u odnosu na 12,7% u veljači).

Prema kategorijama GIG-a cijene Energije bile su u ožujku više za 16,8% (+0,2% mjesečno), što je najblaži rast od ožujka 2021. Godišnja stopa rasta cijena Intermedijarnih proizvoda u ožujku je nastavila usporavati šesti mjesec zaredom, odnosno ostvaren je rast od 6,4% (+0,1% mjesečno). Netrajni proizvodi za široku potrošnju, uz relativno stabilnu dinamiku rasta, porasli su za 9,8% godišnje (+0,5% mjesečno). Stoga je u ovoj kategoriji prekinut trend rasta po dvoznamenkastim stopama na godišnjoj razini, koji je trajao od rujna prošle godine. Cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju rasle su 4,2% (-0,2% u odnosu na veljaču). Isključimo li cijene energije, proizvođačke cijene porasle su za 7,5% godišnje (-0,7pb u odnosu na rast u veljači), dok su na mjesečnoj razini više za 0,3%.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu nastavile su u ožujku usporavati na godišnjoj razini četvrti mjesec za redom, a u odnosu na ožujak 2022. više su za 14% (u odnosu na 17,8% zabilježenih u veljači). Na mjesečnoj razini rast je iznosio 0,6%. Pri tome su cijene Energije u odnosu na ožujak 2022. bile više za 25,9% (+0,7% mjesečna promjena). Isključujući cijene energije, proizvođačke cijene na domaćem tržištu bile su u ožujku više za 9,2% godišnje (i 0,5% mjesečno). U kategoriji intermedijarnih proizvoda rast je usporio za 0,9pb na 6,1% godišnje (+0,3% mjesečno), dok su cijene netrajnih i trajnih proizvoda za široku potrošnju bile više za 12,3% odnosno 11,8% u odnosu na ožujak 2022.

Prema NKD-u, rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu na godišnjoj razini potaknut je ponajviše višim cijenama u Opskrbi električnom energijom, plinom parom i klimatizaciji čiji je rast u ožujku iznosio 60,8% (-3,3pb u odnosu na promjenu u veljači). Rast cijena u Prerađivačkoj industriji iznosio je 5,4% godišnje (+0,7% mjesečno). Unutar Prerađivačke industrije, dvoznamenkastim stopama rasta prednjače cijene u kategorijama Proizvodnja ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (+14,5%), Proizvodnja prehrambenih proizvoda (+13,4% godišnje), Proizvodnja pića (+12,7% godišnje) te Proizvodnja namještaja (+12,6% godišnje). Unutar Rudarstva i vađenja, pad je evidentiran u potkategoriji Vađenje sirove nafte i prirodnog plina (-53%). U kategoriji Opskrba vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnosti sanacije okoliša cijene su više za 1,4%.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu u ožujku su u odnosu na mjesec ranije bile niže za 0,2%, dok je na godišnjoj razini rast cijena iznosio 3,4%.

Visoke cijene energenata na svjetskom tržištu koje su svoj rast započele u drugoj polovici 2021., postupno su se prelijevale na domaće proizvođačke cijene čiji je rast dodatno pojačan snažnim rastom cijena prehrambenih i industrijskih sirovina na tržištima u 2022. Postepeno poboljšanje učinkovitosti opskrbnih lanaca smanjuje problem nabave intermedijarnih dobara u pojedinim prerađivačkim djelatnostima, što olakšava proces planiranja proizvodnje i posljedično smanjuje troškove proizvođača. Ublažavanje poremećaja u opskrbnim lancima zrcali i ponovno otvaranje kineskog gospodarstva, ali i skromniju potražnju, što je potaknuto lošijim ekonomskim izgledima. Kontinuirano usporavanje rasta cijena energije i intermedijarnih proizvoda zasigurno ohrabruje u pogledu intenziteta inflatornih pritisaka u gospodarstvu.

Tagovi: proizvođačke cijene industrije, njemačka ekonomija, njemačka industrija
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE