GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Draghi traži recept za europsku konkurentnost

Draghi traži recept za europsku konkurentnost
RECEPT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2024 / 13:09
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Bivši talijanski premijer i čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi sastao se u Milanu sa čelnicima europskih kompanija u potrazi za receptom koji bi trebao poboljšati konkurentnost industrije u EU.

Svjetska banka procjenjuje da je gospodarstvo eurozone u 2023. poraslo samo 0,4 posto, a među problemima izdvojila je kontinuirani pad izvoza u uvjetima pogoršane cjenovne konkurentnosti i slabe vanjske potražnje.

Visoke cijene energije zakočile su potrošnju kućanstava i poslovanje kompanija, posebno u industriji, a pred kraj godine posustao je i uslužni sektor, utvrdio je SB.

Kineski proizvođači električnih automobila najavljuju istodobno pohod na europsko tržište, računajući na povoljne cijene, oslonjene na model interne proizvodnje baterija i dostupne ključne sirovine.

Draghi će u petak izvijestiti Bruxelles o dosadašnjim rezultatima na radu izvješća koje bi trebalo biti dovršeno u lipnju ili srpnju. U srijedu sastao se u Milanu s predstavnicima europskih industrijskih tvrtki.

„Ovo je tek jedan u nizu sastanaka koje održavamo u sklopu sastavljanja izvješća. Današnji su sugovornici predstavnici industrije, koje ću saslušati”, rekao je Draghi novinarima pred početak skupa zatvorenog za javnost.

Draghijevi sugovornici bili su, među ostalima, predsjednik telekomunikacijske tvrtke Vodafone Jean-François van Boxmeer i njegov kolega iz Siemensa Jim Hagemann Snabe, u sastavu poslovnog udruženja Europskog okruglog stola za industriju (ERT), navodi se u priopćenju.

Prihod članova udruge premašuje dva bilijuna eura, a predstavnici kompanija zatražili su na sastanku bolju usklađenost europske regulative i težište na inovacijama.

Tagovi: DRAGHI, INDUSTRIJA, KONKURENTNOST
PROČITAJ I OVO
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju je zabilježen pad vrijednosti uvoza robe na godišnjoj razini deseti mjesec zaredom, dok je izvoz robe porastao prvi put nakon kontinuiranog pada od travnja prošle godine.

MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
BOLJE PROGNOZE
MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond povisio je u utorak svoju prognozu rasta u Aziji za 2024., budući da je ostao optimističan glede rasta Indije i usredotočen na potrebu za većim poticajima iz Kine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE