GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dramatičan pad izvoza iz BiH

Dramatičan pad izvoza iz BiH
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2024 / 10:40
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - U januaru 2024. godine izvoz iz Bosne i Hercegovine je iznosio milijardu i 170 miliona KM, što je za čak 16,6 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, izvještava BiznisInfo.ba.

Poređenja radi, u januaru prošle godine izvoz je bio 1,4 milijarde što znači da je riječ o padu za oko 230 miliona KM.

Istovremeno, uvoz je u januaru ove godine bio milijardu i 906 miliona KM, što je za 3,2 posto više nego u januaru prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 61,4 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 736 miliona KM.

Izvoz u zemlje CEFTA-e u januaru ove godine iznosio je 176 miliona KM, što je za čak 37,3 posto manje nego u januaru 2023. godine.

Izvoz u Srbiju manji je za nevjerovatnih 47,2 posto u poređenju s januarom prošle godine, a u Hrvatsku za 17,8 posto. Izvoz u Crnu Goru smanjen je za 8,5 posto.

Uvoz iz zemalja CEFTA-e iznosio je 199 miliona KM (+2 posto). Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 88,5 posto.

Izvoz u zemlje EU je iznosio 897 miliona KM, što je za 12 posto manje nego u januaru 2023. godine, dok je uvoz iznosio 1 milijardu 138 miliona KM (+4,9 posto). Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 78,8 posto.

Tagovi: izvoz, uvoz, robna razmjena
PROČITAJ I OVO
Snažan rast prosječne plaće, ali...
ZARADE
Snažan rast prosječne plaće, ali...
ZAGREB - Prosječna neto plaća u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 1.326 eura, što je u odnosu na ožujak 2023. godine nominalno više za 17,3 posto, a realno za 12,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak, koji pokazuju i da većina zaposlenih ima ispodprosječne plaće.
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
PROGRAM
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
ZAGREB - Danas je u ministarstvima izvršena primopredaja dužnosti te je vođenje ministarstva gospodarstva preuzeo novi ministar Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta.
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE