GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%

Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2024 / 12:57
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

DZS je objavio drugu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojoj je u ožujku stopa inflacije iznosila 4,1 posto u odnosu na ožujak 2023. godine, dok su u odnosu na veljaču cijene porasle za 0,9 posto.

Time je DZS potvrdio prve procjene indeksa potrošačkih cijena objavljene početkom travnja.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama restorani i hoteli, za 10,7 posto, razna dobra i usluge, za šest posto, alkoholna pića i duhan te zdravlje, po svakoj skupini za 5,6 posto, obrazovanje, za 5,4 posto te prijevoz, za 5,2 posto.

Hrana i bezalkoholna pića poskupjeli su u ožujku u odnosu na isti lanjski mjesec za 4,5 posto, rekreacija i kultura za 4,4 posto, pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva za 3,3 posto te komunikacija, za 3,2 posto.

Na mjesečnoj razini, najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama odjeća i obuća, za 9,2 posto, alkoholna pića i duhan za 1,4 posto, restorani i hoteli za 1,3 posto, razna dobra i usluge za 0,9 posto te Prijevoz, za 0,8 posto.

Porast cijena na mjesečnoj razini ublažio je pad cijena u skupinama rekreacija i kultura, za 0,8 posto te komunikacija, za 0,1 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa, na godišnjoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama usluge, za 6,6 posto, hrana, piće i duhan, za 4,7 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,5 posto te energija, za 1,3 posto.

Na mjesečnoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,4 posto, usluge za 0,4 posto, hrana, piće i duhan, za 0,3 posto te energija, za 0,2 posto.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC) u ožujku 2024. u odnosu na ožujak 2023. u prosjeku su više za 4,9 posto. U odnosu na veljaču u prosjeku su više za 0,9 posto.

HIPC je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije.

Tagovi: inflacija, cijene, hrana, energija
PROČITAJ I OVO
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE