GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dug opće države krajem kolovoza 47,7 mlrd eura

Dug opće države krajem kolovoza 47,7 mlrd eura
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2023 / 11:03
Autor: RBA analize
ANALIZA - Posljednji podaci o kretanju duga opće države koje objavljuje HNB dostupni su za kolovoz 2023.

Ukupno stanje duga svih podsektora opće države (domaća i inozemna komponenta duga središnje države, fondovi socijalne sigurnosti i lokalna država) na kraju kolovoza iznosilo je 47,7 mlrd. eura, što u odnosu na kraj srpnja 2023. blago smanjenje za 76,5 mil eura (-0,2%) te povećanje za 1,3 mlrd eura (+2,9%) u odnosu na kraj 2022. Na godišnjoj razini, u odnosu na kolovoz 2022. dug opće države porastao je za 1,9 mlrd. eura (+4,1%).

Domaća komponenta duga povećala se za 2 mlrd. eura odnosno 6,5% na godišnjoj razini te je na kraju kolovoza 2023. iznosila 33,4 mlrd. eura. S druge strane, inozemna komponenta na kraju kolovoza 2023. iznosila je 14,6 mlrd. eura, a u odnosu na kolovoz 2022. zabilježila je smanjenje za 122 mil. eura ili 0,8%. Uz napomenu da su podaci o strukturi duga opće države po glavnim dužničkim instrumentima i ročnosti duga dostupni samo za nekonsolidirani dug opće države, u strukturi duga prevladavaju dugoročni dužnički instrumenti (obveznice) na koje se odnosi više od 65%. Slijede krediti (oko 30%) te na kraju kratkoročni krediti, vrijednosnice i depoziti. Na kraju srpnja, 69,3% ukupnog duga odnosilo se na unutarnji, dok se preostalo odnosilo na inozemni dug.

Na razini cijele 2023. godine kretanja u javnim financijama ostat će povoljna zahvaljujući solidnom gospodarskom rastu tijekom ove godine, ali i povišenoj inflaciji što se pozitivno odražava na proračunske priljeve. Očekujmo daljnje smanjenje omjera javno duga i BDP-a uz manjak salda opće države na razini oko 0,5% BDP-a. U godini pred nama, rastuća izdvajanja za rashode spustit će manjak opće države dodatno, ali on bi se i dalje trebao zadržati unutar razine od 3% BDP-a dok će se omjer javnog duga i BDP-a nastaviti smanjivati prema razini od 60% BDP-a. Potencijalni rizici za intenzivniji rast javnog duga dolaze iz kontinuirane ekonomske neizvjesnosti, pojačanih pritisaka na rashodnu stranu proračuna kao i prisutnog rasta troškova financiranja. (Elizabeta Sabolek Resanovic)

Tagovi: dug opće države, javni dug, zaduženost
PROČITAJ I OVO
Šonje: Model rasta je neodrživ
ANALITIČARI
Šonje: Model rasta je neodrživ
ZAGREB - Ekonomski analitičar Velimir Šonje rekao je u utorak na predstavljanju Bijele knjige udruženja stranih ulagača, da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) nešto iznad očekivanja, ali da sadašnji model rasta ne može biti dugotrajan.
Hrvatski BDP u zadnjem lanjskom kvartalu skočio 4,3 posto
SKOK
Hrvatski BDP u zadnjem lanjskom kvartalu skočio 4,3 posto
ZAGREB - Zahvaljujući rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u četvrtom lanjskom tromjesečju, već 12. kvartal zaredom, i to za 4,3 posto na godišnjoj razini, dok je u cijeloj prošloj godini ojačalo 2,8 posto.
Prosečna decembarska plata u Srbiji 95.093 dinara
ZARADE
Prosečna decembarska plata u Srbiji 95.093 dinara
BEOGRAD - Prosečna neto plata u decembru 2023. godine iznosila je 95.093 dinara, objavio je Republički zavod za statistiku. Polovina zaposlenih radila je za manje od 69.842 dinara, koliko iznosi medijalna zarada za ovaj mesec.
Njemačka u aktivnoj potrazi za kvalificiranom radnom snagom
TRŽIŠTE RADA
Njemačka u aktivnoj potrazi za kvalificiranom radnom snagom
BERLIN - Vladajuća njemačka politika aktivno traži rješenja za problem nedostatka kvalificirane radne snage. Oni bi se mogli riješiti povećanjem sudjelovanja žena, starijih zaposlenika i osoba s invaliditetom na tržištu rada, istaknuo je danas u Berlinu njemački ministar rada Hubertus Heil.
Hrvatskoj nedostaje najmanje 200.000 radnika
RADNA SNAGA
Hrvatskoj nedostaje najmanje 200.000 radnika
ZAGREB - Hrvatskoj nedostaje radnika u gotovo svim segmentima gospodarstva, od radno intenzivnih djelatnosti do visokokvalificiranih stručnjaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE