GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dug opće države ove godine katapultiran za 33,5 milijarde kuna

Dug opće države ove godine katapultiran za 33,5 milijarde kuna
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2021 / 10:33
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, javni dug (iskazan prema metodologiji ESA 2010) krajem listopada zadržao se na gotovo istoj razini s kraja trećeg tromjesečja 2020., u odnosu na listopad bio je viši za 697 mil. kuna te je iznosio 325,9 mlrd. kuna.

Uspoređujući s krajem 2019. dug opće države bio je viši za 33,5 mlrd. kuna odnosno 11,5%. Relativno izražen rast javnog duga u prvih deset mjeseci 2020. rezultat je odgovora na krizu uzrokovanu pandemijom koja je uslijed zastoja velikog dijela gospodarskih djelatnosti smanjila proračunske prihode i time povećala državne potrebe za financiranjem proračunskog manjka. Dodatno, otvorila se i nužnost financiranja gospodarskih mjera za ublažavanje krize u sklopu Vladinih mjera potpora za očuvanje zaposlenosti.

Prema strukturi, uspoređujući s krajem 2019. rast javnog duga rezultat je povećanja i unutarnjeg i inozemnog duga. Uz povećanje na svim stavkama, unutarnji dug opće države krajem listopada iznosio je 219,9 mlrd. kuna (+11,5% u odnosu na kraj 2019.), a najvećim je dijelom posljedica porasta unutarnjeg duga središnje države (+11,6%) koji u ukupnom unutarnjem dugu čini 97,1%.

S druge strane, vanjska komponenta krajem listopada bila je na razini od 106 mlrd. kuna (+11,4% više u odnosu na kraj 2019.), pri čemu je također vanjski dug u najvećem dijelu rezultat porasta inozemnog duga središnje države (+11,4% u odnosu na kraj 2019.). Do kraja 2020. očekujemo zadržavanje duga opće države oko trenutnih razina što u relativnom izrazu znači porast na 87,9% BDP-a na kraju 2020. što predstavlja rast za čak 14,7 postotnih bodova u odnosu na kraj 2019.

Okrećemo se 2021. godini. Prema našim projekcijama, potrebe za financiranjem proračunskog manjka i financijskih obveza koje dospijevaju u ovoj godini iznose oko 17% BDP-a. Uz očekivani proračunski manjak od 3% BDP-a, u prvom tromjesečju dospijeva 1,5 mlrd. dolara euroobveznice, a potom u srpnju slijedi dospijeće 6 mlrd. kuna domaće obveznice. Uz obveze po domaćim i inozemnim kreditima (oko 11 mlrd. kuna) u 2021. je na dospijeću i gotovo 23 mlrd. kuna trezorskih zapisa koja uključuju i 1 mlrd. eura trezorskog zapisa čije je dospijeće u svibnju.

Dospjele obveze po trezorcima država će vjerojatno, kao i do sada, namiriti zanavljanjem dok već u prvom tromjesečju, s dospijećem euroobveznice očekujemo i izlazak države na međunarodno tržište kapitala. U okruženju povoljnih uvjeta financiranja odnosno niskih kamatnih stopa ne isključujemo mogućnost i izdašnijeg izdanja od onog na dospijeću. Uz sužavanje proračunskog manjka i omjer duga opće države i BDP-a u ovoj bi se godini trebao vratiti na silaznu putanju. Očekujemo na kraju 2021. smanjenje omjera javnog duga i BDP- a na razinu 84,9%.

Tagovi: Dug opće države, zaduženost, trezorski zapisi, inozemni dug, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE