GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD snizio prognozu ekonomskog rasta BiH

EBRD snizio prognozu ekonomskog rasta BiH
SNIŽENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2023 / 08:11
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) revidirala je procjene ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine na 1,5 posto, što je za 0,5 postotnih bodova manje u odnosu na prognozu iz maja.

- Kratkoročni izgledi su zamagljeni tekućim usporavanjem na ključnim izvoznim tržištima, pri čemu se industrijska proizvodnja u prvoj polovini godine smanjila u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi EBRD u izvještaju o regionalnim ekonomskim izgledima.

Ekonomija BiH porasla je za 1,1 posto na godišnjem nivou u prvom tromjesečju 2023. godine, zbog usporavanja vanjske i domaće potražnje. Pad industrijske proizvodnje i rast uvoza nadmašio je rast izvoza. Zbog visoke inflacije potrošnja domaćinstava se smanjila, što je dovelo do toga da rast ovisi o ulaganjima u sektorima kao što su maloprodaja, turizam te informacijske i komunikacijske usluge, saopćio je EBRD.

- Deficit tekućeg računa je ostao porastao je u prvom kvartalu. Kako se potrošnja domaćinstva smanjivala usprkos visokom inflaciji, rast se oslanjao na investicije i usluge kao što su trgovina na malo, turizam i informiranje i komunikacije. Godišnja inflacija smanjena je na 4 posto u julu 2023. s 14,1 posto u januaru 2023., odražavajući globalnu dezinflaciju i usporavanje domaće potražnje. Da bi zaštitila raspoloživi dohodak, Federacija Bosna i Hercegovina odredila je maksimalnu maloprodaju marža na određene namirnice, koja vrijedi od
septembra 2023. Fiskalna politika ostaje ekspanziva kako vlasti povećaaju minimalnu plaću i mirovine u oba entiteta. Očekuje se rast BDP-a od samo 1,5 posto u 2023., sa značajnim rizicima pada, prije nego što se oporavi na 3,0 posto 2024. godine. Kratkoročna perspektiva zamagljena je tekućim usporavanjem na ključnim izvoznim tržištima, s industrijskim

ugovaranjem proizvodnje u međugodišnjim okvirima u prvoj polovici 2023., navodi EBRD.

Centralna banka BiH najavila je svoju korekciju rasta BDP, koji je prema proljetnim prognozama projicirala na 1,6 posto. Raiffisen banka je takođe predvidjela ekonomski rast BiH od 1,5 posto, dok je S&P Global Ratings nešto optimističniji te predviđa rast od 2 posto.

Tagovi: ekonomija BiHm EBRD
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Švicarskoj najniža u dvije godine
INFLACIJA
Inflacija u Švicarskoj najniža u dvije godine
BERN - Švicarska je inflacija u studenom neočekivano pala na najnižu razinu u 25 mjeseci. Potrošačke cijene, mjerene CPI indeksom, u studenom su porasle za 1,4 posto na godišnjoj razini, dok su u listopadu porasle za 1,7 posto, objavili su švicarski statističari.
Njemački izvoz pao drugi mjesec zaredom
ROBNA RAZMJENA
Njemački izvoz pao drugi mjesec zaredom
ZAGREB - Njemački izvoz i uvoz u listopadu su smanjeni zbog slabije trgovinske aktivnosti unutar Europe, pokazali su preliminarni podaci statističkog ureda Destatis.
Schilling: Crnogorska ekonomija stagnira
STAGNACIJA
Schilling: Crnogorska ekonomija stagnira
PODGORICA – Stanje u ekonomiji Crne Gore je katastrofalno, a velike prilike za saradnju s privredom EU su propuštene od 30. avgusta 2020. godine i umjesto napretka, vidimo nazadovanje, ocijenop je zastupnik EU za Zapadni Balkan i privrednu saradnju sa Crnom Gorom, James Schilling.
Maloprodaja će nastaviti rasti, ali po skromnijim stopama
ANALITIČARI
Maloprodaja će nastaviti rasti, ali po skromnijim stopama
ANALIZA - Povoljna kretanja u maloprodaji nastavljena su u listopadu podržana i turističkom potrošnjom, usporavanjem inflatornih pritisaka te rastom kupovne moći i blagim poboljšanjem potrošačkog optimizma.
Austrija u trećem kvartalu skliznula u tehničku recesiju
PAD
Austrija u trećem kvartalu skliznula u tehničku recesiju
BEČ - Bruto domaći proizvod (BDP) Austrije u trećem je ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na drugo pao za 0,5 posto, pokazuju danas objavljeni službeni podaci, što je drugi uzastopni pad. Austrija se tako našla u tehničkoj recesiji. Statističari ističu da nema razloga za uzbunu, prenosi austrijska tiskovna agencija APA.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE