GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD snizio prognozu ekonomskog rasta BiH

EBRD snizio prognozu ekonomskog rasta BiH
SNIŽENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2023 / 08:11
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) revidirala je procjene ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine na 1,5 posto, što je za 0,5 postotnih bodova manje u odnosu na prognozu iz maja.

- Kratkoročni izgledi su zamagljeni tekućim usporavanjem na ključnim izvoznim tržištima, pri čemu se industrijska proizvodnja u prvoj polovini godine smanjila u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi EBRD u izvještaju o regionalnim ekonomskim izgledima.

Ekonomija BiH porasla je za 1,1 posto na godišnjem nivou u prvom tromjesečju 2023. godine, zbog usporavanja vanjske i domaće potražnje. Pad industrijske proizvodnje i rast uvoza nadmašio je rast izvoza. Zbog visoke inflacije potrošnja domaćinstava se smanjila, što je dovelo do toga da rast ovisi o ulaganjima u sektorima kao što su maloprodaja, turizam te informacijske i komunikacijske usluge, saopćio je EBRD.

- Deficit tekućeg računa je ostao porastao je u prvom kvartalu. Kako se potrošnja domaćinstva smanjivala usprkos visokom inflaciji, rast se oslanjao na investicije i usluge kao što su trgovina na malo, turizam i informiranje i komunikacije. Godišnja inflacija smanjena je na 4 posto u julu 2023. s 14,1 posto u januaru 2023., odražavajući globalnu dezinflaciju i usporavanje domaće potražnje. Da bi zaštitila raspoloživi dohodak, Federacija Bosna i Hercegovina odredila je maksimalnu maloprodaju marža na određene namirnice, koja vrijedi od
septembra 2023. Fiskalna politika ostaje ekspanziva kako vlasti povećaaju minimalnu plaću i mirovine u oba entiteta. Očekuje se rast BDP-a od samo 1,5 posto u 2023., sa značajnim rizicima pada, prije nego što se oporavi na 3,0 posto 2024. godine. Kratkoročna perspektiva zamagljena je tekućim usporavanjem na ključnim izvoznim tržištima, s industrijskim

ugovaranjem proizvodnje u međugodišnjim okvirima u prvoj polovici 2023., navodi EBRD.

Centralna banka BiH najavila je svoju korekciju rasta BDP, koji je prema proljetnim prognozama projicirala na 1,6 posto. Raiffisen banka je takođe predvidjela ekonomski rast BiH od 1,5 posto, dok je S&P Global Ratings nešto optimističniji te predviđa rast od 2 posto.

Tagovi: ekonomija BiHm EBRD
PROČITAJ I OVO
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE