GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK Hrvatskoj predviđa veći rast BDP-a od očekivanog

EK Hrvatskoj predviđa veći rast BDP-a od očekivanog
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2023 / 11:57
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europska komisija je u ponedjeljak povećala procjene rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 1,6 posto, a sljedeće godina na 2,3 posto, dok bi inflacija ove godine trebala pasti na 6,9 posto, a sljedeće na 2,2 posto.

Komisija je u ponedjeljak objavila proljetne ekonomske prognoze u kojima je podigla procjenu raste u odnosu na prethodne. Za ovu godinu predviđa rast od 1,6 posto, a sljedeće 2,3 posto, dok je u prethodnim zimskim ekonomskim prognozama Komisija očekivala da će hrvatsko gospodarstvo ove godine porasti 1,2 posto, a sljedeće 1,9 posto.

Procjene rasta BDP-a Europske komisije manje su od prognoza hrvatske Vlade, koja je krajem travnja povećala procjenu za 1,5 posto, s 0,7 posto na 2,2 posto, za ovu godinu, a na 2,6 posto za sljedeću.

Komisija je u novim prognozama podignula procjene rasta europodručja i EU-a u cjelini zbog boljih gospodarskih rezultata od očekivanih, koji su raspršili strah od recesije.

Sada očekuje rast BDP-a u EU-u ove godine od 1 posto (0,8 posto u zimskoj prognozi) i 1,7 posto u sljedećoj godini (1,6 posto u zimskoj prognozi). U europodručju prognozira rast od 1,1 posto ove i 1,6 posto sljedeće godine.

Komisija je revidirala naviše prognozu za inflaciju u odnosu na zimu. Ove godine očekuje inflaciju u europodručju od 5,8, a sljedeće 2,8 posto. Za EU u cjelini ove godine se očekuje inflacija od 6,7 posto, a sljedeće 3,1 posto.

“Hrvatski realni BDP povećao se za 6,2 posto prošle godine, uvelike zahvaljujući snažnom rastu u prvoj polovici godine i unatoč rekordnoj inflaciji, uskim grlima u dobavnim lancima i težim uvjetima financiranja za tvrtke i kućanstva”, navodi Komisija.

Dodaje da su cijene energije i njihov utjecaj na cijene drugih proizvoda i usluga utjecali na kupovnu moć kućanstava, s inflacijom koja je bila veća od rasta plaća. “Ipak, osobna potrošnja ostala je glavni pokretač rasta, budući da je procvat izvoza robe i usluga neutraliziran snažnim rastom uvoza”, kaže Komisija.

Ulazak u europodručje i šengen pridonose rastu BDP-a u predstojećem razdoblju, dodaje Komisija.

Tagovi: prognoze Europske komisije, hrvatski BDP, hrvatska ekonomija, hrvatski izvoz, eurozona, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Plenković o DP-ovoj najavi rebalansa proračuna: Doći će do određenih prilagodi
PREMIJER
Plenković o DP-ovoj najavi rebalansa proračuna: Doći će do određenih prilagodi
BJELOVAR - Premijer Andrej Plenković u Bjelovaru je na HDZ-ovom skupu za europske izbore, a trebao je i obići radove na brzoj cesti dionice DC 12 Farkaševec - Bjelovar, no to je odgođeno zbog loših vremenskih prilika. Dao je i izjavu za medije
Snažan rast prosječne plaće, ali...
ZARADE
Snažan rast prosječne plaće, ali...
ZAGREB - Prosječna neto plaća u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 1.326 eura, što je u odnosu na ožujak 2023. godine nominalno više za 17,3 posto, a realno za 12,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak, koji pokazuju i da većina zaposlenih ima ispodprosječne plaće.
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
PROGRAM
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
ZAGREB - Danas je u ministarstvima izvršena primopredaja dužnosti te je vođenje ministarstva gospodarstva preuzeo novi ministar Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta.
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE