GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomija eurozone naglo usporila u listopadu

Ekonomija eurozone naglo usporila u listopadu
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2021 / 14:50
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Aktivnosti u gospodarstvu eurozone naglo su usporile u listopadu zbog problema u nabavi i logistici koji su potaknuli najsnažniji rast cijena inputa u više od 20 godina, pokazalo je u četvrtak izvješće tvrtke Markit.

Vlade u eurozoni postupno ukidaju koronaograničenja, ali industriju sada muči nestašica sirovina, a uslužni sektor postupna normalizacija potražnje, naglo oslobođene nakon ukidanja lockdowna.

Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone, pao je u takvim uvjetima u listopadu za dva boda u odnosu na rujan, na 54,2 boda, najnižu razinu u šest mjeseci.

„Rast u eurozoni naglo je usporio početkom četvrtog tromjesečja jer su na industriju utjecala ograničena u nabavi dok su usluge posustale paralelno stišavanju zamaha koji je aktiviralo ukidanje lockdowna", objasnio je glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

Potražnja u uslužnom sektoru kliznula je na najnižu razinu u šest mjeseci, a industrija je muku mučila sa zastojima u nabavnim lancima, koji su potaknuli rast cijena sirovina. Cijene inputa porasle su najsnažnije otkada je Markit počeo provoditi istraživanja 1998. godine.

"U međuvremenu nestašica zaliha sugerira da će se visoki pritisci na cijene zadržati i u idućoj godini, ali još uvijek nema znakova trajnog snažnog rasta plaća, što bi predstavljalo veću zabrinutost za dugoročnu prognozu inflacije", kazao je Williamson.

„Nestašica sirovina i dijelova (...) pogoršala se u listopadu pa će industrija vjerojatno još neko vrijeme rasti prigušenim tempom", procjenjuje Williamson.

"U tom bi slučaju gospodarstvo moralo tražiti oslonac za rast u uslužnom sektoru, a već su se pojavile naznake da sve veći broj zaraženih prigušuje aktivnosti u mnogim poduzećima uslužnog sektora, posebno, ali ne samo, u Njemačkoj“, istaknuo je ekonomist londonske tvrtke.

Tagovi: ekonomija eurozone, eurozona, Markit
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE