GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomija eurozone pala u studenome, poslovni čelnici ipak optimistični

Ekonomija eurozone pala u studenome, poslovni čelnici ipak optimistični
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2020 / 13:12
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Gospodarske aktivnosti u eurozoni oštro su pale u studenome pod utjecajem obnovljenih protupandemijskih mjera, ali poslovne čelnike ohrabrile su vijesti o potencijalnom cjepivu protiv covida 19, izvijestio je u ponedjeljak Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u studenom za 4,9 bodova u odnosu na listopad, na 45,1 bod, procijenila je preliminarno londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti a one više njihov rast.

Prosječne vrijednosti indeksa u listopadu i studenome najniže su od zadnjeg tromjesečja 2012. koje je obilježila dužnička kriza i signaliziraju nagli pad BDP-a, ističu u Markitu.

"Gospodarstvo eurozone ponovo je snažno palo u studenome u okruženju obnovljenih nastojanja da se suzbije sve veći broj slučajeva zaraze covidom 19", konstatira glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

"Ponovo je najteže pogođen uslužni sektor, posebno ugostiteljske i tvrtke u bliskom kontaktu s klijentima, iako je oslabljenja potražnja uzela danak i na industriji", dodaje Williamson.

Priljev novih narudžbi u industriji osjetno je oslabio a uslužni sektor bilježio je najveći pad potražnje od svibnja, primjećuju u Markitu.

Kompanije su zbog oslabljene potražnje pokušavale potaknuti prodaju popustima, što je rezultiralo dubljim padom prosječnih prodajnih cijena usluga. Cijene robe umjereno su pak porasle zbog viših cijena inputa, povezanih s većom potražnjom za ključnim sirovinama.

Među gospodarstvima obuhvaćenim istraživanjem jedina je svijetla točka bila Njemačka dok su u Francuskoj aktivnosti pale treći mjesec zaredom, i to najsnažnije od svibnja, utječući i na rezultat cijele regije.

Poslovni su čelnici ipak optimističniji u prognozama za idućih 12 mjeseci no što su bili u listopadu.

“I u proizvodnom i u uslužnom sektoru kompanije iskazuju veći optimizam u očekivanjima za predstojeću godinu, što najvećim dijelom odražava sve izraženije nade da će nove ohrabrujuće vijesti o cjepivu omogućiti da se život u 2021. vrati u normalu", konstatira ekonomist Markita.

Tagovi: ekonomija eurozone, eurozona, Markit, PMI index, Chris Williamson
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE