GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomija eurozone pokazuje znakove stabilizacije

Ekonomija eurozone pokazuje znakove stabilizacije
STABILIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2024 / 14:01
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Ekonomija eurozone signaliziralo je stabilizaciju u siječnju, uz blaži pad industrijske proizvodnje i novih narudžbi i rast poslovne aktivnosti na jugu Europe, pokazalo je istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u siječnju za 0,3 boda u odnosu na prosinac i iznosio je 47,9 bodova, izračunala je Hamburška komercijalna banka (HBOC) koja sastavlja izvješća za S&P Global.

Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a one niže njihov pad.

Početak godine donio je prve znakove poboljšanja u gospodarstvu eurozone, uz blaži pad poslovne aktivnosti i novih narudžbi, utvrdio je HBOC.

"Iako je (indeks - op. ur.) još uvijek ispod ključnog praga od 50,0 bodova pa ukazuje na slabiju poslovnu aktivnost u eurozoni, signalizirao je najblaži pad od prošlog srpnja", ističu u banci.

Blaži pad industrijske proizvodnje nadoknadio je izrazitije pogoršanje u sektoru usluga, objašnjavaju.

Potražnja za robom i uslugama ponovo je oslabila, ali najblaže od sredine prošle godine, a zapošljavanje se stabiliziralo i kompanije su nastavile sa 'čišćenjem' knjiga narudžbi.

Ulazni troškovi i prodajne cijene porasli su pak najsnažnije u osam mjeseci, odražavajući izraženija poskupljenja u uslužnom sektoru, a očekivanja poslovnih čelnika dosegnula su najvišu razinu od prošlog proljeća.

Zemlje na jugu eurozone bilježile su bolje rezultate od onih na sjeveru, pa je tako španjolski PMI signalizirao rast aktivnosti, a prag od 50 bodova prekoračila je i Italija. U Njemačkoj i Francuskoj vrijednost PMI-ja signalizirala je pak kontinuirani pad, primjećuje HBOC.

Tagovi: eurozona, ekonomija eurozone
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE