GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomija eurozone pokazuje znakove stabilizacije

Ekonomija eurozone pokazuje znakove stabilizacije
STABILIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2024 / 14:01
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Ekonomija eurozone signaliziralo je stabilizaciju u siječnju, uz blaži pad industrijske proizvodnje i novih narudžbi i rast poslovne aktivnosti na jugu Europe, pokazalo je istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u siječnju za 0,3 boda u odnosu na prosinac i iznosio je 47,9 bodova, izračunala je Hamburška komercijalna banka (HBOC) koja sastavlja izvješća za S&P Global.

Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a one niže njihov pad.

Početak godine donio je prve znakove poboljšanja u gospodarstvu eurozone, uz blaži pad poslovne aktivnosti i novih narudžbi, utvrdio je HBOC.

"Iako je (indeks - op. ur.) još uvijek ispod ključnog praga od 50,0 bodova pa ukazuje na slabiju poslovnu aktivnost u eurozoni, signalizirao je najblaži pad od prošlog srpnja", ističu u banci.

Blaži pad industrijske proizvodnje nadoknadio je izrazitije pogoršanje u sektoru usluga, objašnjavaju.

Potražnja za robom i uslugama ponovo je oslabila, ali najblaže od sredine prošle godine, a zapošljavanje se stabiliziralo i kompanije su nastavile sa 'čišćenjem' knjiga narudžbi.

Ulazni troškovi i prodajne cijene porasli su pak najsnažnije u osam mjeseci, odražavajući izraženija poskupljenja u uslužnom sektoru, a očekivanja poslovnih čelnika dosegnula su najvišu razinu od prošlog proljeća.

Zemlje na jugu eurozone bilježile su bolje rezultate od onih na sjeveru, pa je tako španjolski PMI signalizirao rast aktivnosti, a prag od 50 bodova prekoračila je i Italija. U Njemačkoj i Francuskoj vrijednost PMI-ja signalizirala je pak kontinuirani pad, primjećuje HBOC.

Tagovi: eurozona, ekonomija eurozone
PROČITAJ I OVO
Američki državni dug raste za trilijun dolara svakih 100 dana
ZADUŽENOST
Američki državni dug raste za trilijun dolara svakih 100 dana
WASHINGTON - Dužničko opterećenje SAD-a raste sve brže posljednjih mjeseci, povećavajući se za oko 1 trilijun dolara gotovo svakih 100 dana.
Analitičari HNB-a i HUP-a u 2024. očekuju inflaciju od 3,5 posto
INFLACIJA
Analitičari HNB-a i HUP-a u 2024. očekuju inflaciju od 3,5 posto
ZAGREB - Analitičari Hrvatske narodne banke (HNB) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su u komentarima stope inflacije u veljači procijenili kako bi prosječna godišnja stopa inflacije u ovoj godini mogla biti na razini od oko 3,5 posto.
Aktivnost u industriji eurozone smanjena i u veljači
TRENDOVI
Aktivnost u industriji eurozone smanjena i u veljači
FRANKFURT - Proizvodna aktivnost u eurozoni smanjila se i u veljači, dvadeseti mjesec zaredom, odražavajući tvrdokorno slabu potražnju i posrtanje Njemačke, koja je zasjenila dobre rezultate na 'rubovima' eurozone, pokazalo je u petak izvješće S&P Globala.
Kineska prerađivačka industrija u veljači ponovno pala
PAD
Kineska prerađivačka industrija u veljači ponovno pala
PEKING - Aktivnost u kineskoj prerađivačkoj industriji u veljači je pala peti mjesec zaredom. Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnji dosegnuo je 49,1 bod, što je 0,1 bod manje nego mjesec dana ranije, objavio je danas kineski Zavod za statistiku, prenosi francuska novinska agencija AFP.
Hrvatska u veljači imala najvišu stopu inflacije u eurozoni
INFLACIJA
Hrvatska u veljači imala najvišu stopu inflacije u eurozoni
ZAGREB - Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u veljači je iznosila 4,1 posto na godišnjoj razini, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je isto kao i u siječnju, čime je prekinut višemjesečni trend usporavanja inflacije na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE