GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomija eurozone u svibnju porasla najsnažnije u više od tri godine

Ekonomija eurozone u svibnju porasla najsnažnije u više od tri godine
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2021 / 13:38
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Ekonomija eurozone porasla je u svibnju najbržim tempom od početka 2018. godine, poduprto snažnim oporavkom uslužnog sektora koji se nadovezao na procvat industrije, pokaizalo je u petak istraživanje londonske tvrtke Markit.

Budući da se više poduzeća ponovno otvorilo ili se barem prilagodilo mjerama zatvaranja, Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u svibnju za 3,1 bod u odnosu na travanj i iznosio je 56,9 bodova.

To je njegova najviša razina od veljače 2018., ističe londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

"Rast ukupnog indeksa PMI-ja u svibnju odražava daljnje ukidanje ograničenja u mnogim dijelovima regije, uvedenih zbog koronavirusa, i sugerira da se gospodarstvo oporavlja", rekla je ekonomistica Capital Economicsa Jessica Hinds.

Tempo cijepljenja u eurozoni ubrzava, što omogućuje ukidanje nekih ograničenja uvedenih radi suzbijanja širenja koronavirusa, a jučerašnji dogovor EU-a o otvaranju turizma ovog ljeta trebao bi pružiti poticaj gospodarstvima ovisnim o tom sektoru, tumači Reuters.

Indeks aktivnosti u uslužnom sektoru skočio je za 4,6 bodova u odnosu na travanj, na 55,1 bod.

Uslužne tvrtke profitirale su od oslobađanja suspregnute potražnje, koje se očituje u skoku indeksa novih narudžbi za sedam bodova, na 56,7 bodova, najvišu razinu od siječnja 2018. godine.

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, uslužni sektor zabilježio je najveći rast aktivnosti u gotovo godinu dana, potpomognut popuštanjem ograničenja, ali zastoji u opskrbi izazivaju probleme u brojnim tvornicama.

Industrija muku muči s nabavom sirovina i suočena je s rekordnim rastom troškova inputa. Indeks koji mjeri njihovo kretanje porastao je u svibnju na 86,5 bodova, najvišu razinu otkada je Markit u lipnju 1997. počeo provoditi istraživanje.

“Rast bi bio još i snažniji da nije bilo rekordnih zastoja u lancima nabave i teškoća s otvaranjem tvrtki dovoljno brzo da se pokrije potražnja, posebno kada je u pitanju opetovano zapošljavanje radnika", istaknuo je glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

"Zaostajanje aktivnosti za potražnjom najveće je u 23-godišnjoj povijesti istraživanja", ističe Williamson, dodajući da neravnoteža ponude i potražnje pojačala pritisak na cijene.

"Koliko će dugo inflatorni pritisci trajati ovisit će o tome koliko će dugo ponudi trebati da dostigne potražnju. Neravnoteža se zasada pogoršava, a rezultat je najveći pritisak na cijene robe otkada se provodi istraživanje i rast cijena usluga", zaključuje ekonomist londonske tvrtke.

Tagovi: ekonomija eurozone, eurozona, Markit, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE