GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomija eurozone u svibnju porasla najsnažnije u više od tri godine

Ekonomija eurozone u svibnju porasla najsnažnije u više od tri godine
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2021 / 13:38
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Ekonomija eurozone porasla je u svibnju najbržim tempom od početka 2018. godine, poduprto snažnim oporavkom uslužnog sektora koji se nadovezao na procvat industrije, pokaizalo je u petak istraživanje londonske tvrtke Markit.

Budući da se više poduzeća ponovno otvorilo ili se barem prilagodilo mjerama zatvaranja, Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u svibnju za 3,1 bod u odnosu na travanj i iznosio je 56,9 bodova.

To je njegova najviša razina od veljače 2018., ističe londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

"Rast ukupnog indeksa PMI-ja u svibnju odražava daljnje ukidanje ograničenja u mnogim dijelovima regije, uvedenih zbog koronavirusa, i sugerira da se gospodarstvo oporavlja", rekla je ekonomistica Capital Economicsa Jessica Hinds.

Tempo cijepljenja u eurozoni ubrzava, što omogućuje ukidanje nekih ograničenja uvedenih radi suzbijanja širenja koronavirusa, a jučerašnji dogovor EU-a o otvaranju turizma ovog ljeta trebao bi pružiti poticaj gospodarstvima ovisnim o tom sektoru, tumači Reuters.

Indeks aktivnosti u uslužnom sektoru skočio je za 4,6 bodova u odnosu na travanj, na 55,1 bod.

Uslužne tvrtke profitirale su od oslobađanja suspregnute potražnje, koje se očituje u skoku indeksa novih narudžbi za sedam bodova, na 56,7 bodova, najvišu razinu od siječnja 2018. godine.

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, uslužni sektor zabilježio je najveći rast aktivnosti u gotovo godinu dana, potpomognut popuštanjem ograničenja, ali zastoji u opskrbi izazivaju probleme u brojnim tvornicama.

Industrija muku muči s nabavom sirovina i suočena je s rekordnim rastom troškova inputa. Indeks koji mjeri njihovo kretanje porastao je u svibnju na 86,5 bodova, najvišu razinu otkada je Markit u lipnju 1997. počeo provoditi istraživanje.

“Rast bi bio još i snažniji da nije bilo rekordnih zastoja u lancima nabave i teškoća s otvaranjem tvrtki dovoljno brzo da se pokrije potražnja, posebno kada je u pitanju opetovano zapošljavanje radnika", istaknuo je glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

"Zaostajanje aktivnosti za potražnjom najveće je u 23-godišnjoj povijesti istraživanja", ističe Williamson, dodajući da neravnoteža ponude i potražnje pojačala pritisak na cijene.

"Koliko će dugo inflatorni pritisci trajati ovisit će o tome koliko će dugo ponudi trebati da dostigne potražnju. Neravnoteža se zasada pogoršava, a rezultat je najveći pritisak na cijene robe otkada se provodi istraživanje i rast cijena usluga", zaključuje ekonomist londonske tvrtke.

Tagovi: ekonomija eurozone, eurozona, Markit, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
OPTIMIZAM
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
RIM - Poslovna klima u Italiji u rujnu je pogoršana drugi mjesec zaredom, ali je povjerenje potrošača skočilo na najvišu razinu u više od 23 godine, pokazali su u petak podaci statističkog ureda ISTAT-a.
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
BERLIN - Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj pogoršana su u rujnu treći mjesec zaredom zbog pada aktivnosti u industriji pod utjecajem tvrdokornih problema u nabavnim lancima, pokazalo je u petak istraživanje instituta Ifo.
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965 osoba što je za 0,1% više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1%.
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE