GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomist: Njemačka vlada budžetsku krizu hitno riješiti zaduživanjem

Ekonomist: Njemačka vlada budžetsku krizu hitno riješiti zaduživanjem
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2023 / 22:18
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Vlada kancelara Olafa Scholza mora hitno riješiti budžetsku krizu, inače rizikuje produbljivanje ekonomskih problema zemlje, rekao je u petak predsjednik njemačkog instituta za istraživanje privrede Marcel Fratzscher.

"U suprotnom, prije eskalacije koja privredu može iznova pogurati u recesiju", rekao je Fratzscher agenciji dpa.

"Najveći problem danas, politički i ekonomski, nije prekrajanje dodataka ili subvencija, nego toliko masivan pad povjerenja u sposobnost politike da poduzeća svoja ulaganja otkazuju ili premještaju u inozemstvo", dodao je ekonomist.

"Stabilnost i održavanje obećanja vlade danas mora biti najveći prioritet", rekao je Fratzscher, založivši se za novu suspenziju kočnice javnog zaduživanja.

Kočnica, ugrađena u ustav, limitira koliko vlada smije pozajmiti za financiranje tekućih potreba.

Ustavni sud je prošlog mjeseca oborio praktično zaključen nacrt budžeta za iduću godinu, pretpostavivši da je vlada prekršila zakon upravo prenamijenjenim novcem koji je pozajmio za subvencije tijekom pandemije krize.

Šolcova koalicija socijaldemokrata (SPD), Zelenih i liberala (FDP) od tada se ne može dogovoriti kako da se skroji budžet bez milijardi eura na koji je računala.

Pritom, svaki dan bez rješenja povećava se vjerojatnost da budžet neće biti usvojen na vrijeme, dok istovremeno raste nesigurnost građana i gospodarstva hoće li dobiti već obećanu pomoć i poticaje.

Fratzscher je ocijenio da vlada treba proglasiti križno stanje za 2024. godinu i ponovo suspenduje kočnicu. Mnogima iz SPD-a i Zelenih i želje, ali FDP ne prihvaća i umjesto toga zahtijeva duboke rezove fondova iz kojih vlada treba da pokrije i socijalnu pomoć.

"Proglašavanje izvanrednog stanja i održavanje obećanja daleko je najbolji put da se izbjegne još veća šteta po privredi", rekao je.

Štednja i porezna politika, pak, nudi mnoge mogućnosti na srednji rok, zaključio je Fratzscher.

Tagovi: njemačka, ekonomija, scholz
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE