GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomisti Bijele kuće: Sumorne procjene o nezaposlenosti zahtijevaju hitne mjere

Ekonomisti Bijele kuće: Sumorne procjene o nezaposlenosti zahtijevaju hitne mjere
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2021 / 17:49
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Problem nezaposlenosti u SAD-u zahtijeva hitne mjere a korist koju će one donijeti uvelike će nadmašiti troškove, upozorili su vodeći ekonomisti Bijele kuće.

Najnoviji podaci s američkog tržišta rada svjedoče da broj nezaposlenih u SAD-u i dalje raste - u prošlom tjednu zahtjev za isplatu naknade za nezaposlenost podnijelo je 779 tisuća građana, izvijestilo je danas ministarstvo rada.

U pretprošlom tjednu isplatu naknade zatražilo je 812 tisuća Amerikanaca.

Ovog tjedna neovisni ekonomski institut CBO poboljšao je prognoze za američko gospodarstvo, predviđajući da će ove godine porasti za 4,6 posto, nakon pada od 3,5 posto u 2020.

Upozorili su ipak da se broj zaposlenih u SAD-u neće vratiti na pretpandemijske razine prije 2024. godine.

Njihove su nove procjene nezaposlenosti ipak bolje no što su bile u srpnju prošle godine - stopa nezaposlenosti trebala bi u ovoj godini pasti na 5,7 posto, s 8,1 posto u 2020. U srpnju CBO je očekivao da će u 2020. iznositi 10,6 posto, te kliznuti 8,4 posto u 2021.

"Sumorne" prognoze CBO-a da će sedam milijuna građana i u 2021. biti bez posla naglašavaju potrebu hitnog usvajanja 1.900 milijardi dolara vrijednog plana poticaja predsjednika Joea Bidena, upozorilo je dvoje članova Vijeća gospodarskih savjetnika Bijele kuće.

"Budemo li sjedili prekriženih ruku, platit ćemo puno veću cijenu nego ako poduzmemo agresivne mjere", napisali su u blogu Jared Bernstein i Heather Boushey.

"Ne bismo trebali samo čekati da se gospodarstvo za nekoliko godina vrati punoj zaposlenosti i razinama koje su se očekivale prije pandemije”, poručili su Bernstein i Boushey.

Podsjećaju ujedno da je cijena agresivnih mjera trenutno niska, s obzirom na povijesno niske realne kamatne stope i realne isplate po dužničkim obvezama mjerene udjelom u BDP-u.

Ministrica financija Janet Yellen opetovano je sličnu poruku uputila u razgovoru sa šest gradonačelnika iz raznih dijelova zemlje, iz redova demokrata i republikanaca.

Istaknula je opet nužnost prihvaćanja Bidenova prijedloga velikog paketa poticaja za gospodarstvo koji uključuje 350 milijardi pomoći za državnu i lokalna upravu.

"Korist koju će donijeti hitne - i ambiciozne - mjere uvelike će na dulji rok nadmašiti troškove", rekla je Yellen gradonačelnicima, prema priopćenju ministarstva financija.

U zadnjoj velikoj gospodarskoj krizi savezna vlada nije dovoljno pomogla državnim i lokalnim vlastima a rezultat su bili oštri rezovi u infrastrukturi i obrazovanju, što je u konačnici oslabilo tržište rada i potkopalo širi gospodarski oporavak, rekla im je ministrica financija.

Neki su projekcije CBO-a protumačili kao znak da bi američki dužnosnici mogli pričekati s dodatnim fiskalnim poticajima, kako bi se uvjerili da su zaista potrebni.

Bernstein i Boushey otklanjaju te sumnje, naglašavajući da treba hitno djelovati kako bi se izbjegla šteta koju bi prouzročilo produljeno razdoblje visoke nezaposlenosti i otklonio nesrazmjerni utjecaj krize na žene i slabo plaćene radnike.

Bez dodatnih fiskalnih mjera, američko tržište rada presporo će se oporavljati, a gospodarska aktivnost neće se oporaviti prema očekivanjima prije pandemije, napisali su u blogu.

"Znamo da će što skoriji povratak punoj zaposlenosti donijeti veliku promjenu nabolje za desetke milijuna ljudi, posebno za najugroženije", napominju.

Tagovi: Ekonomisti Bijele kuće, američko tržište rada, nezaposlenost u SAD-u, Janet Yellen
PROČITAJ I OVO
Krivokapić najavio prosječnu platu 2025. od 1.000 eura
NAJAVE
Krivokapić najavio prosječnu platu 2025. od 1.000 eura
BIJELO POLJE – Ako se ostvari samo 50 odsto od onoga što smo zacrtali, 2025. godine prosečna plata u Crnoj Gori će biti oko hiljadu eura, izjavio je juče predsednik Vlade Zdravko Krivokapić na Biznis forumu u Bijelom Polju.
Rast maloprodaje doprinijet će skoku BDP-a u drugom kvartalu
POTROŠNJA
Rast maloprodaje doprinijet će skoku BDP-a u drugom kvartalu
ANALIZA - Dvoznamenkaste realne godišnje stope rasta prometa u trgovini na malo nastavljene su i četvrti mjesec za redom.
BDP eurozone u drugom kvartalu porastao dva posto, na godišnjoj razini 13,7 posto
RAST
BDP eurozone u drugom kvartalu porastao dva posto, na godišnjoj razini 13,7 posto
BRUXELLES - Bruto domaći proizvod (BDP) eurozone je prema prvoj procjeni statističkog ureda EU-a objavljenoj u petak, porastao za dva posto u razdoblju od travnja do lipnja u odnosu na prvo tromjesečje ove godine.
Međugodišnji rast njemačkog BDP-a u drugom tromjesečju 9,2 posto
RAST
Međugodišnji rast njemačkog BDP-a u drugom tromjesečju 9,2 posto
BERLIN - Njemačko gospodarstvo poraslo je za 1,5 posto u drugom tromjesečju u odnosu na prvo, te za 9,2 posto u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, priopćio je u petak njemački Savezni zavod za statistiku Destatis.
Eurostat: Hrvatska nezaposlenost u lipnju malo iznad europskog prosjeka
NEZAPOSLENOST
Eurostat: Hrvatska nezaposlenost u lipnju malo iznad europskog prosjeka

LUXEMBOURG - Nezaposlenost u lipnju je blago pala u Europskoj uniji i u eurozoni, dok je Hrvatska bila malo iznad europskog prosjeka, pokazalo je u petak izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE