GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU: Trošarine na duhan fiskalno dobre, ali neučinovite u odvraćanju od pušenja

EU: Trošarine na duhan fiskalno dobre, ali neučinovite u odvraćanju od pušenja
DUHAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.02.2020 / 20:39
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija objavila je procjenu europskih pravila o oporezivanju duhana, strukturi i stopama trošarina koje se primjenjuju na prerađeni duhan.

"Postojeća pravila dobro funkcioniraju u smislu predvidljivosti i stabilnosti fiskalnih prihoda država članica, ali nisu učinkovita u odvraćanju od pušenja", navodi EU.

U Europskoj uniji puši 26 posto stanovništva, a među mladima između do 24 godine pušača je još više, 29 posto.

Prema europskom planu za suzbijanje raka, oporezivanje ima ključnu ulogu u smanjenju konzumacije duhana i u odvraćanju mladih od pušenja.
Hrvatsko ministarstvo financija je u e-savjetovanje uputilo prijedlog nove uredbe o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, a javna je rasprava trajala do 3. veljače.

Uobičajeno veće trošarine znače i poskupljenje cigareta. Zadnji je put vlada povećala trošarine na cigarete krajem 2018., a nakon toga su cigarete poskupjele za oko dvije kune po kutiji.
Velike razlike u prosječnoj cijeni kutije cigareta u EU-u, koje se kreću od 2,57 do 11,37 eura, predstavljaju veliki poticaj za prekograničnu kupovinu.

U evaluaciji se naglašava kako pojavljivanje novih proizvoda, kao što su e-cigarete, grijani duhanski proizvodi i novi proizvodi koji izazivaju ovisnost, otkrivaju ograničenja sadašnjeg pravnog okvira oporezivanja.

Stoga je potreban sveobuhvatniji pristup, koji bi trebao uzeti u obzir sve aspekte kontrole duhana, uključujući javno zdravstvo, oporezivanje, borbu protiv nezakonite trgovine i pitanja okoliša, smatra EK.

Tagovi: trošarine na duhan, pušenje, zabranjeno pušenje, cigarete
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE