GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU u ovom trenutku ne može konkurirati Kini

EU u ovom trenutku ne može konkurirati Kini
POLITIKA I EKONOMIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2020 / 16:15
Autor: SEEbiz

ANALIZA - Od početka krize s koronom, među zemljama članicama EU raste zabrinutost i zabrinutost zbog izazova koje Kina predstavlja za Stari kontinent.

Neizvjesnost tijekom pandemije covida-19 ozbiljno je utjecala na promjene u stavu čelnika EU-a prema Kini, koja predstavlja sve veću prijetnju europskom gospodarstvu. Istodobno, čelnici europskih zemalja izražavaju veliki nedostatak uzajamnosti u odnosima s azijskom velesilom, koja istovremeno navodno krši osnovna ljudska prava u Hong Kongu i Xinjiangu, piše Europsko vijeće za vanjske odnose (ECFR).

Kriza koja je započela novom pandemijom koronavirusa dodatno je pogoršala odnose između država članica EU i Kine u kratkom roku. Iako trgovina i druge gospodarske aktivnosti još uvijek igraju glavnu ulogu u međunarodnim odnosima, malo europskih zemalja još uvijek skriva svoju sumnju u namjere pekinške administracije.

Sve su češći pozivi za smanjenje ovisnosti EU-a o Kini u nabavi najosnovnijih sirovina i proizvoda. Tijekom same pandemije tražila se manja ovisnost i u zdravstvenom i farmaceutskom sektoru, gdje azijske zemlje većinu europskih tvrtki opskrbljuju sirovinama za lijekove. U stvari, neki se lijekovi ne mogu formulirati u dovoljnim količinama bez sastojaka iz Indije i Kine.

Međutim, zaoštreni odnosi između SAD-a i Kine na geopolitičkom području i dalje predstavljaju dodatnu zabrinutost. Pandemija snažno potiče razgovore o ulozi Kine u svijetu i njezinom utjecaju na Europu. Dakle, velika većina država unutar EU-a sada Kinu smatra pragmatičnim ekonomskim partnerom, a istodobno je doživljavaju i kao konkurentsku zemlju.

Promjena stava prema Kini ne mijenja se između zemalja EU-a na isti način i istim tempom. Također, ne postoji jasna zemljopisna veza između europskih zemalja u odnosu na Kinu, ali postoji zajednički konsenzus da EU trenutno nije spremna za nadmetanje s Kinom, rekao je ECFR. Kao glavni izazov vide autoritarni model vlasti i snažnu ekonomiju, podržane državnim novcem na međunarodnoj razini.

Sada postoji samo iznimno zemlja u EU koja ne podržava ograničenja kineskih ulaganja u europski strateški važne sektore. To bi dodatno ojačalo ovisnost o Kini.

Međutim, to pitanje dobiva zajedničkog protivnika za EU, a istodobno postoji sve veći konsenzus među raznim europskim političkim strankama o Kini. Međutim, jedinstvo je trenutno vrlo poželjno i obećavajuće, jer omogućuje mogućnost izrade dugoročnih planova na temu smanjenja ovisnosti o Aziji. Iako se odnosi s Kinom razlikuju od države do države, ovaj je put zajednički plan zapravo izvediv.

Tagovi: Europska unija, NR Kina, uropsko vijeće za vanjske odnose, kineska ekonomija,
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE