GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU u ovom trenutku ne može konkurirati Kini

EU u ovom trenutku ne može konkurirati Kini
POLITIKA I EKONOMIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2020 / 16:15
Autor: SEEbiz

ANALIZA - Od početka krize s koronom, među zemljama članicama EU raste zabrinutost i zabrinutost zbog izazova koje Kina predstavlja za Stari kontinent.

Neizvjesnost tijekom pandemije covida-19 ozbiljno je utjecala na promjene u stavu čelnika EU-a prema Kini, koja predstavlja sve veću prijetnju europskom gospodarstvu. Istodobno, čelnici europskih zemalja izražavaju veliki nedostatak uzajamnosti u odnosima s azijskom velesilom, koja istovremeno navodno krši osnovna ljudska prava u Hong Kongu i Xinjiangu, piše Europsko vijeće za vanjske odnose (ECFR).

Kriza koja je započela novom pandemijom koronavirusa dodatno je pogoršala odnose između država članica EU i Kine u kratkom roku. Iako trgovina i druge gospodarske aktivnosti još uvijek igraju glavnu ulogu u međunarodnim odnosima, malo europskih zemalja još uvijek skriva svoju sumnju u namjere pekinške administracije.

Sve su češći pozivi za smanjenje ovisnosti EU-a o Kini u nabavi najosnovnijih sirovina i proizvoda. Tijekom same pandemije tražila se manja ovisnost i u zdravstvenom i farmaceutskom sektoru, gdje azijske zemlje većinu europskih tvrtki opskrbljuju sirovinama za lijekove. U stvari, neki se lijekovi ne mogu formulirati u dovoljnim količinama bez sastojaka iz Indije i Kine.

Međutim, zaoštreni odnosi između SAD-a i Kine na geopolitičkom području i dalje predstavljaju dodatnu zabrinutost. Pandemija snažno potiče razgovore o ulozi Kine u svijetu i njezinom utjecaju na Europu. Dakle, velika većina država unutar EU-a sada Kinu smatra pragmatičnim ekonomskim partnerom, a istodobno je doživljavaju i kao konkurentsku zemlju.

Promjena stava prema Kini ne mijenja se između zemalja EU-a na isti način i istim tempom. Također, ne postoji jasna zemljopisna veza između europskih zemalja u odnosu na Kinu, ali postoji zajednički konsenzus da EU trenutno nije spremna za nadmetanje s Kinom, rekao je ECFR. Kao glavni izazov vide autoritarni model vlasti i snažnu ekonomiju, podržane državnim novcem na međunarodnoj razini.

Sada postoji samo iznimno zemlja u EU koja ne podržava ograničenja kineskih ulaganja u europski strateški važne sektore. To bi dodatno ojačalo ovisnost o Kini.

Međutim, to pitanje dobiva zajedničkog protivnika za EU, a istodobno postoji sve veći konsenzus među raznim europskim političkim strankama o Kini. Međutim, jedinstvo je trenutno vrlo poželjno i obećavajuće, jer omogućuje mogućnost izrade dugoročnih planova na temu smanjenja ovisnosti o Aziji. Iako se odnosi s Kinom razlikuju od države do države, ovaj je put zajednički plan zapravo izvediv.

Tagovi: Europska unija, NR Kina, uropsko vijeće za vanjske odnose, kineska ekonomija,
PROČITAJ I OVO
Kina izgurala SAD s pozicije glavnog trgovinskog partnera Europske unije
PROMJENE
Kina izgurala SAD s pozicije glavnog trgovinskog partnera Europske unije
BRUXELLES - Kina je u prva tri tromjesečja bila najveći trgovinski partner Europske unije, pretekavši Sjedinjene Države, što je posljedica epidemije covida-19 i naglog skoka kineske gospodarske aktivnosti.
Nezaposlenost u EU u listopadu nepromijenjena; u Hrvatskoj blago smanjena
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u EU u listopadu nepromijenjena; u Hrvatskoj blago smanjena
RIM - Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji zadržala se u listopadu na razini iz prethodnog mjeseca dok je u Hrvatskoj kliznula prema prosjeku Unije, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.
Glas poduzetnika traži hitno razrješenje Ćorića
ZAHTJEVI
Glas poduzetnika traži hitno razrješenje Ćorića
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika smatra nedopustivim da je gospodin Ćorić još uvijek ministar gospodarstva.
Ćorić: Kriza nije vrijeme za razgovor o smanjenju PDV-a
PDV
Ćorić: Kriza nije vrijeme za razgovor o smanjenju PDV-a

ZAGREB - Kriza nije razdoblje u kojemu bi trebalo razgovarati o smanjenju PDV-a, rekao je u srijedu ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u emisiji Hrvatskog radija "A sada vlada".

Biden najavio pomoć Amerikancima pritisnutim krizom
POMOĆ
Biden najavio pomoć Amerikancima pritisnutim krizom
WASHINGTON - Izabrani predsjednik Joe Biden je u utorak obećao pomoć svim Amerikancima pritisnutim gospodarskom krizom koju je njegova buduća ministrica financija nazvala "američkom tragedijom".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE