GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europa bi mogla izgubiti do 59 milijuna radnih mjesta

Europa bi mogla izgubiti do 59 milijuna radnih mjesta
CRNE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2020 / 13:07
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Trajno otpuštanje radnika, smanjenje plaća i kraće radno vrijeme zbog pandemije koronavirusa mogli bi ugroziti do 59 milijuna radnih mjesta u Europi, procjenjuje konzultantska tvrtka McKinsey.

Nezaposlenost u Europi mogla bi se u narednim mjesecima gotovo udvostručiti, upozoravaju u McKinseyu, predviđajući da će stopa nezaposlenosti u 27-članoj Europskoj uniji najvišu razinu dosegnuti ove godine, od 7,6 posto.

Povratak na predkriznu razinu predviđaju u četvrtom tromjesečju iduće godine.

Lošiji scenarij predviđa vrhunac nezaposlenosti u 2021., iskazan stopom od 11,2 posto, i njezin povratak na predkriznu razinu tek 2024. godine.

Nezaposlenost u eurozoni pala je u veljači na 7,3 posto, najnižu razinu u 12 godina, da bi u ožujku vlade diljem Europe počele uvoditi mjere kako bi suzbile pandemiju.

Ukupno bi je u Europi ugroženo 59 milijuna radnih mjesta zbog trajnih otkaza, nižih plaća i skraćenog radnog vremena, ističu konzultanti.

Polovina ugroženih radnih mjesta otpada na sektore izravne prodaje, posluživanja hrane i građevinarstva.

U europskoj veleprodaji i maloprodaji moglo bi biti ugroženo 14,6 milijuna radnih mjesta, u ugostiteljstvu i hotelijerstvu 8,4 milijuna a u sektoru zabave i kulture 1,7 milijuna.

U McKinseyju napominju da će posljedice varirati među demografskim skupinama i industrijskim sektorima.

„Gubitak radnih mjesta bit će tragedija na razini pojedinaca a za gospodarstvo će biti vrlo bolna", zaključuju.

Njihovo istraživanje ističe i blisku vezu između razine obrazovanja i kratkoročnog rizika za radna mjesta, „što bi moglo dodatno produbiti društvenu nejednakost“.

Europska komisija predložila je početkom mjeseca plan subvencioniranja plaća kako bi potaknula poslodavce da skrate radno vrijeme radnika umjesto da im daju otkaz. Vrijednost plana mogla bi dosegnuti 100 milijardi eura kroz pozajmice za koje bi jamčile sve zemlje EU-a.

Bruxelles očekuje da će EU ove godine ući u duboku recesiju zbog pandemije koronavirusa budući da su aktivnosti gotovo zamrle pod utjecajem mjera suzbijanja zaraze, podsjeća Reuters.

Tagovi: radna mjesta, tržište rada, koronakriza, nezaposlenost, McKinsey
PROČITAJ I OVO
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana u lipnju
PESIMIZAM
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana u lipnju
BERLIN - Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana je u lipnju, odražavajući pesimistična očekivanja kompanija i lošije ocjene aktualnog poslovanja, pokazalo je u petak istraživanje ekonomskog instituta ifo.
Hrvatska 15 posto jeftinija od EU, ali plaće su upola niže
STANDARD
Hrvatska 15 posto jeftinija od EU, ali plaće su upola niže

ZAGREB - Zemlja je siromašna što je veći udio potrošnje na hranu, a mi smo na 27 posto. Uračunamo li stan i režije dolazimo do toga da dijelu građana čak 80 posto plaće ode na stan i hranu, kaže sindikalist Krešimir Sever, piše u petak Večernji list.

Povijesno najniža stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
Povijesno najniža stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj
ANALIZA - Prema privremenim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, stopa registrirane nezaposlenosti spustila se u svibnju na 6,5%.
Očekivanja europskih potrošača pogoršana u lipnju
TREND
Očekivanja europskih potrošača pogoršana u lipnju
BRUXELLES - Očekivanja potrošača u EU i eurozoni pogoršana su lipnju, spustivši se blizu razine s početka pandemije covida 19, pokazali su podaci Europske komisije.
Masovni gubitak biodiverziteta smanjit će globalni kreditni rejting
STUDIJA
Masovni gubitak biodiverziteta smanjit će globalni kreditni rejting
LONDON - Veliki gubitak biološke raznolikosti u svijetu mogao bi do kraja desetljeća prouzročiti dovoljnu ekonomsku štetu da ozbiljno snizi više od polovice nacionalnih kreditnih rejtinga, uključujući i kinesku, upozorava prva velika studija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE