GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska industrijska proizvodnja naglo pala u ožujku

Europska industrijska proizvodnja naglo pala u ožujku
NEOČEKIVANO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2022 / 16:21
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Industrijska proizvodnja u EU pala je u ožujku, prvom mjesecu ruske invazije na Ukrajinu, najsnažnije u nešto više od godinu dana dok je u Hrvatskoj i eurozoni bilježila najveći pad od početka pandemije, pokazali su u petak podaci Eurostata.

Na razini EU-a sezonski prilagođena industrijska proizvodnja smanjena je u ožujku 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema Eurostatovim podacima porasla 0,6 posto.

Pad je najsnažniji od veljače prošle godine,

U eurozoni potonula je 1,8 posto, najsnažnije od travnja 2020. kada su vlade uvele stroge mjere zatvaranja kako bi suzbile širenje koronavirusa. U veljači porasla je 0,5 posto.

Najsnažnije je na oba područja u ožujku pala proizvodnja kapitalnih dobara, za 2,6 posto u EU i za 2,7 posto u eurozoni.

Oštro je pala i proizvodnja intermedijarnih dobara, za 1,4 posto u EU te za dva posto u eurozoni.

Najsnažnije je pak u EU porasla proizvodnja u energetskom sektoru za 1,3 posto, dok je u eurozoni pala za 1,7 posto.

U zoni primjene zajedničke europske valute porasla je samo proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 0,8 posto.

Hrvatska uz Austriju

Među zemljama EU-a čijim je podacima europski statistički ured raspolagao najveći pad proizvodnje u ožujku na mjesečnoj razini bilježile su u ožujku Slovačka i Njemačka, za 5,3 odnosno 5,0 posto.

Oštro je smanjena i u Luksemburgu, za 3,9 posto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u ožujku pala za 2,6 posto na mjesečnoj razini, najsnažnije od travnja 2020. U veljači bilježila je gotovo isti postotni rast.

Blizu je Hrvatskoj Austrija s padom proizvodnje u ožjujku za 2,7 posto.

Daleko najveći rast industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini bilježila je pak u ožujku Litva, za 11,3 posto.

Slijede Estonija gdje je porasla 5,1 posto, te Bugarska i Grčka gdje je uvećana pet posto.

Eurostat nije raspolagao podatkom za Cipar.

Pad u eurozoni

Na godišnjoj razini industrijska proizvodnja u EU porasla je u ožujku prema kalendarski prilagođenim podacima 0,7 posto, nakon 2,8-postotnog rasta u veljači, prema revidiranim Eurostatovim podacima.

U eurozoni proizvodnja je u ožujku smanjena za 0,8 posto, nakon revidiranog 1,7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu, izračunali su europski statističari.

Na oba područja najsnažnije je na godišnjoj razini porasla proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 6,6 posto. Slijedi proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara koja je u EU porasla za 4,9 posto, a u eurozoni 2,8 posto.

U EU snažno je porasla i proizvodnja energije, za 2,7 posto.

U eurozoni energetski sektor bilježio je pak najveći pad proizvodnje, za četiri posto.

Skok u Litvi

Među zemljama EU-a najsnažnijei je u ožujku na godišnjoj razini porasla industrijska proizvodnja u Litvi, za 25,9 posto.

Slijede Bugarska i Poljska s rastom proizvodnje za 19,1 odnosno 17,4 posto.

U Hrvatskoj je industrijska proizvodnja u ožujku pala 1,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. To je njezin prvi pad o studenoga 2020. U veljači uvećana je 4,1 posto.

Najviše je u ožujku na godišnjoj razini pala industrijska proizvodnja u Slovačkoj, za 7,3 posto, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Slijede Irska i Njemačka s padom proizvodnje za 5,5 odnosno 4,1 posto.

Tagovi: Europska industrijska proizvodnja, industrijska proizvodnja, Eurostat
PROČITAJ I OVO
Fitch potvrdio kreditni rejting Slovenije
REJTING
Fitch potvrdio kreditni rejting Slovenije
LJUBLJANA - Bonitetna agencija Fitch Ratings potvrdila je kreditni rejting Slovenije A sa stabilnim izgledima. To je opravdalo brojnim prednostima zemlje, uključujući članstvo u EU-u i eurozoni, snažan gospodarski rast i snažnu fiskalnu potporu tijekom pandemije.
Troškovi bolnica otišli su u nebo
BOLNICE
Troškovi bolnica otišli su u nebo
ZAGREB - Troškovi bolnica otišli su u nebo, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da su računi i do pet puta veći nego lani pa dodatnih 3,5 milijardi kuna iz proračuna neće biti dovoljno.
Moodys snizio rejting Ukrajine zbog neizvjesnog vraćanja dugova
REJTING
Moodys snizio rejting Ukrajine zbog neizvjesnog vraćanja dugova
ZAGREB - Agencija Moodys snizila je u petak kreditni rejting Ukrajine s "Caa2" na Caa3" uz negativne izglede, navevši kao razlog pojačani rizik vezan uz održivost dugova te zemlje nakon ruske invazije.
EK i službeno odobrio Hrvatskoj produljenje roka za sredstva iz EUSF-a
ROKOVI
EK i službeno odobrio Hrvatskoj produljenje roka za sredstva iz EUSF-a
ZAGREB - Europska komisija je u petak i službeno potvrdila produljenje roka za korištenje sredstava Europskog fonda solidarnosti (EUSF) za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu do kraja lipnja 2023., što je dogovoreno još u veljači u razgovoru premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Komisije Ursule von der Leyen.
Proizvođačke cijene u Njemačkoj u travnju porasle rekordnih 33 posto
SNAŽAN RAST
Proizvođačke cijene u Njemačkoj u travnju porasle rekordnih 33 posto
BERLIN - Proizvođačke cijene u Njemačkoj u travnju su dosegnule nove rekordne razine, više od 33 posto, ponajviše zbog rasta cijena energije, priopćio je u petak njemački savezni statistički ured Destatis.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE