GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska industrijska proizvodnja u travnju snažno pala

Europska industrijska proizvodnja u travnju snažno pala
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2020 / 18:13
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Industrijska proizvodnja u EU-u i eurozoni u travnju je pala na mjesečnoj i godišnjoj razini, pod utjecajem mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa, pokazali su u petak objavljeni podaci europskog statističkog ureda Eurostata.

Na razini 27-članog EU-a sezonski prilagođena industrijska proizvodnja pala je u travnju 17,3 posto u odnosu na ožujak kada je prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda pala 10,9 posto.

U eurozoni je potonula za 17,1 posto u odnosu na ožujak kada je smanjena za revidiranih 11,9 posto.

Najviše je i u EU-u i eurozoni pala proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 27,8 odnosno 28,9 posto. Slijedi sektor kapitalnih dobara s padom proizvodnje za 27,3 posto u EU-u te za 26,6 u eurozoni.

Nešto manji pad zabilježen je u proizvodnji intermedijarnih dobara, za 14,9 posto u EU, te za 15,6 posto u eurozoni. Slijedi proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara koja je pala za 10,7 posto u EU te za 11,9 posto u eurozoni.

Pandemija je najmanje utjecala na proizvodnju energije koja je u EU smanjena za pet a u eurozoni za 4,8 posto.

Među svim zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao, industrijska proizvodnja je pala, najviše u Mađarskoj, za 30,5 posto, Rumunjskoj 27,7 posto i Slovačkoj 26,7 posto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u travnju pala na mjesečnoj razini 5,6 posto, nakon revidiranog ožujskog pada od 1,4 posto.

Time se svrstala u zemlje EU-a s najblažim padom, odmah nakon Finske, Malte i Danske, gdje je proizvodnja smanjena 2,2 odnosno 3,8 i 5,1 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Od sredine 90-ih ind. proizvodnja nije tako snažno pala

Na razini 27-člane Unije industrijska je proizvodnja u travnju prema kalendarski prilagođenim podacima europskog statističkog ureda smanjena 27,2 posto, nakon revidiranog 12,2-postotnog pada u ožujku.

U eurozoni je potonula za 28 posto, nakon u ožujku revidiranog pada od 13,5 posto.

To je najveći godišnji pad u oba područja od početka provođenja istraživanja, a veći je i od padova u travnju 2009. godine u vremenu globalne financijske krize. Ukupno je industrijska proizvodnja u oba područja pala na razine iz sredine 90-ih.

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao industrijska proizvodnja u travnju je na godišnjoj razini najviše pala u Luksemburgu, za 43,9 posto. Slijede Italija i Slovačka, za 42,5 odnosno 42 posto.

U Hrvatskoj je kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u travnju na godišnjoj razini pala 11 posto. U ožujku je pala za 4,9 posto, piše Eurostat.

Porasla je jedino u Irskoj, za 5,5 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Tagovi: Europska industrijska proizvodnja, ekonomija EU, ekonomija eurozone
PROČITAJ I OVO
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
PAD
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
MOSKVA - Ruski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za četiri posto na godišnjoj razini u drugom tromjesečju ove godine, jer zapadne ekonomske sankcije utječu na rusko gospodarstvo, objavila je danas ruska agencija za statistiku Rosstat.
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
ZAJAM
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
KIJEV - Osiguravanje novog, pet milijardi dolara vrijednog zajma od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomoći će uvjeriti i ostale ukrajinske kreditore da je makroekonomska situacija u toj ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je u petak glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog premijera Vladimira Zelenskog.
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
PRITISCI
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
LONDON - Ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva smanjila se u drugom tromjesečju 2022. Rastući troškovi života sve ozbiljnije pogađaju ovu zemlju.
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
TRŽIŠTE RADA
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
LJUBLJANA - U Sloveniji je u drugom tromjesečju oglašeno gotovo 25.900 slobodnih radnih mjesta, što je šest posto više nego u prvom kvartalu.
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
KAMATNE STOPE
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 3,0 posto i da ostane pri svojoj projekciji privrednog rasta za 2022. godinu u rasponu od 3,5 do 4,5 procenata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE