GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski čelnici pokušat će dogovoriti plan oporavka vrijedan 750 milijarda eura

Europski čelnici pokušat će dogovoriti plan oporavka vrijedan 750 milijarda eura
PLAN OPORAVKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2020 / 08:06
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Čelnici 27 zemalja Europske unije okupit će se u petak u Bruxellesu, prvi put nakon više mjeseci, kako bi drugi put pokušali dogovoriti golemi zajednički plan ekonomskog oporavka vrijedan 750 milijarda eura.

EU je na rubu najdublje recesije od osnivanja, pokazuju prognoze, i premijeri unije suglasni su da moraju brzo djelovati kako bi spriječili da pandemija koronavirusa nanese još i veće štete njihovim međusobno povezanim gospodarstvima.

Na početku drugog kruga razgovora zemlje su još jako udaljene u nizu pitanja među kojima i ukupni iznos proračuna za oporavak i višegodišnjeg europskog proračuna, s kojim je povezan, te u pogledu načina na koji će se raspodjeljivati sredstva.

Prošlog je tjedna predsjednik Europskog vijeća Charles Michel predložio za razdoblje 2021. do 2027. proračun (VFO) u iznosu od 1074 milijardi eura, 26 milijardi eura manje od prijedloga Komisije, ali je zadržao prijedlog plana za oporavak u iznosu i obliku u kojem ga je predložila Komisija.

Plan za oporavak nazvan "EU sljedeće generacije" (NGEU) predložen je u iznosu od 750 milijardi eura - 500 milijardi koje bi se dodjeljivale kao bespovratna pomoć i 250 milijardi kao zajmovi.

Četiri štedljive zemlje nezadovoljne su visinom VFO-a koje je predložio Michel. Austrija i Danska traže da VFO bude još manji - 1050 milijardi eura, dok Nizozemci i Šveđani nisu izlazili s konkretnom brojkom, ali im je Michelov prijedlog od 1074 milijarde eura previsok.

Štedljiva četvorka nije zadovoljna ni prijedlogom da se sredstava dodijeljuju kao bespovratna pomoć i radije bi da bude u obliku povoljnih zajmova.

Teško je predvidjeti koliko će samit trajati i hoće li doći do dogovora. "Do prije tjedan dana nije bilo znakova da bi moglo doći do dogovora, ali u posljednja tri dana ozračje se promijenilo. Postoji veliki pritisak i vidljiv je interes većine da dođe do dogovora", rekao je u četvrtak diplomatski izvor, vrlo dobro upućen u stanje pregovora.

Prijedlog cijelog paketa u obliku u kojem ga je iznio Michel za Hrvasku je prihvatljiv, uz neke primjedbe s kojima bi ipak mogla doživjeti pod uvjetom da bude usvojen u obliku u kojem je predložen.

Tagovi: Višegodišnji financijski okvir, Charles Michel, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
PAD
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
BRUXELLES - Gospodarstvo eurozone palo je u listopadu budući da je ubrzani rast u industriji nadjačalo naglo pogoršanje u sektoru usluga u uvjetima drugog vala pandemije koronavirusa, pokazalo je u petak istraživanje londonske kompanije Markit.
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
ZADUŽENOST
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
BEOGRAD - U 2020. godinu Srbija je ušla sa javnim dugom od 24,3 milijarde evra (oko 53 odsto BDP), dok je zaduženost zemlje trenutno premašila 27 milijardi evra, što je nešto više od 58 odsto bruto domaćeg proizvoda, izjavio je za biznis.rs specijalni savetnik Fiskalnog saveta Srbije Slobodan Minić.
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
EFEKTI
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
MOSKVA - Rusko gospodarstvo moglo bi ove godine profitirati za čak 30 milijardi dolara, jer su građani zbog restriktivnih mjera u pandemiji više trošili rublje u Rusiji nego na putovanjima u inozemstvu, procjenjuju ekonomisti.
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
SLOBODNA TRGOVINA
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
TOKYO - Japan i Velika Britanija potpisali su u petak u Tokiju sporazum o slobodnoj trgovini, koji će stupiti na snagu krajem trenutnog post-brexit tranzicijskog perioda.
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
OČEKIVANO
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
ROVINJ - Porez na promet nekretnina je u odnosu na prethodnu godinu gotovo prepolovljen, konkretno za gotovo 5,4 milijuna kuna, što je indirektno efekt nesigurnosti i neizvjesnog gospodarskog stanja u kojem su se Hrvatska pa tako i Grad Rovinj našli uslijed pandemije, a smanjena gospodarska aktivnost odrazila se i na slabo ulaganje u nekretnine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE