GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo koje sektore Banka Slovenije vidi kao perspektive tijekom koronakrize

Evo koje sektore Banka Slovenije vidi kao perspektive tijekom koronakrize
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2020 / 09:54
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Oporavak određenih aktivnosti nakon epidemije covida-19 bit će vrlo spor, dok se s druge strane otvaraju nove mogućnosti za određene industrije, ističe Banka Slovenije.

Potražnja za farmaceutskim proizvodima i medicinskim proizvodima će se povećati, a digitalizacija gospodarstva će se ubrzati. Moguće je skratiti proizvodne lance europskih tvrtki.

Potražnja za farmaceutskim proizvodima i medicinskim proizvodima bit će vrlo izražena, barem privremeno, Banka Slovenije napisala je u mjesečnom pregledu makroekonomskih kretanja. Ograničavanje socijalnih kontakata ubrzava digitalizaciju gospodarstva i jača razvoj tehnološki zahtjevnijih usluga i njihovog izvoznog potencijala. Također, iskustvo tvrtki u organiziranju proizvodnje tijekom borbe protiv koronavirusa može pridonijeti tehnološkoj modernizaciji u smjeru veće automatizacije.

Banka Slovenije navodi da bi nove mogućnosti za Sloveniju mogle biti predstavljene i mogućim skraćivanjem proizvodnih lanaca europskih tvrtki, koja će proizvodnju iz Azije prebaciti natrag u Europu kako bi se osigurao sigurniji pristup intermedijarnim proizvodima. To bi moglo povećati priljev izravnih stranih ulaganja i pridonijeti poboljšanju stanja na tržištu rada. Europski zeleni sporazum nudi i priliku za poticanje investicija koje bi, uz odgovarajuću potporu države, mogle pridonijeti ekološki održivijem gospodarstvu.

Međutim, u mnogim se industrijama obećava spor oporavak. Reakcija potrošača, koji će trošiti manje zbog loših uvjeta na tržištu rada i razboritosti, posebno za nebitne proizvode, ostaje nepoznanica, naglašava Banka Slovenije.

Ako je oporavak tržišta rada spor zbog nesigurnosti poduzeća, razdoblje slabe potražnje također će biti duže, što će oslabiti tržište rada, a time i inflaciju. Moguće daljnje ograničavanje socijalnih kontakata može i dalje ometati rad mnogih usluga, posebno u turizmu. Samo u ovoj industriji Slovenija bi mogla izgubiti turističke prihode od stranih gostiju u iznosu između 550 i 830 milijuna eura.

Dodatni problemi slovenskom gospodarstvu jesu situacija u susjednoj Italiji, našem drugom najvažnijem trgovinskom partneru, i barem trenutno vrlo slaba potražnja za automobilima u svijetu, što uvelike smanjuje aktivnost u slovenskoj proizvodnji.

Prema Banci Slovenije, u svijetu se očekuje velika recesija u prvoj polovici ove godine. Slovensko gospodarstvo također je suočeno s velikom krizom; pokazatelji poput gospodarske klime, povjerenja u aktivnosti, predviđanja potražnje i povjerenja potrošača dosegli su najniže razine od kada su podaci postali dostupni u prijelazu na drugi kvartal.

Tagovi: Banka Slovenije, slovenska ekonomija, koronakriza, koronavirus u Sloveniji, farmaceutski sektor, medicinski proizvodi, digitalizacija
PROČITAJ I OVO
Javni dug skočio na 74,3 posto BDP-a, očekuje se daljnji rast
ZADUŽENOST
Javni dug skočio na 74,3 posto BDP-a, očekuje se daljnji rast
ANALIZA - Ukupni javni dug iskazan prema metodologiji ESA 2010 krajem prvog ovogodišnjeg tromjesečja iznosio je 298,8 milijardi kuna, što je 74,3 posto BDP-a i 1,1 postotni bod veći udio u BDP-u nego krajem prošle godine, a analitičari kažu da je njegov daljnji rast neizbježan.
Što je Plenković htio reći opoziciji?
VLADA-OPORBA
Što je Plenković htio reći opoziciji?
ZAGREB - - Imali smo dobru, prijateljsku namjeru da sjednemo i razgovaramo u dijalogu o tim temama koje su važne za hrvatsko društvo - kažu u Vladi.
Ćorić: Ujesen će se voditi borba za svako radno mjesto
UPOZORENJE
Ćorić: Ujesen će se voditi borba za svako radno mjesto
ZAGREB - Što i kako kani nova Vlada govorio je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike u tehničkoj Vladi, a u novoj, kako se nagađa, i ministar gospodarstva te zaštite okoliša i energetike.
Grčka je umirovljenicima nezakonito snižavala mirovine
SUD
Grčka je umirovljenicima nezakonito snižavala mirovine
ATENA - Grčka će umirovljenicima možda morati vratiti milijarde eura zbog nezakonito smanjenih mirovina u vrijeme financijske krize, pokazuje u utorak objavljen sažetak sudske presude.
Slabašan oporavak britanskog BDP-a u svibnju
OPORAVAK
Slabašan oporavak britanskog BDP-a u svibnju
LONDON - Britansko gospodarstvo u svibnju je učinilo prvi korak na dugom putu oporavka od koronakrize, potaknuto ublažavanjem restriktivnih mjera, ali zamah je bio znatno slabiji no što su ekonomisti očekivali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE