GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Filipović: Izvoz pada zbog Njemačke i Austrije koje su u recesiji

Filipović: Izvoz pada zbog Njemačke i Austrije koje su u recesiji
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2023 / 21:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je u Dnevniku HRT-a, kako suprotno kritičarima, dosljednost politike Vlade vidi se i u rastu stope gospodarstva, koje je trenutno najveće u EU.

- Na stopu rasta je najviše utjecala osobna potrošnja, što znači da smo zaštitili standard građana kroz nekoliko paketa mjera, a posebno me vesele investicije, naglasio je.

Dodaje kako u posljednjih četiri i pol godina u Hrvatskoj je 13,5 milijardi eura direktnih stranih investicija, a samo u ovoj godini je strana investicija u Osijeku gdje će se zaposliti tisuću i petsto ljudi, a ima i investicija u Novom Marofu gdje se proširuju proizvodni kapaciteti.

- Najavljuju se i nove investicije Bata u Kanfanaru. Tako nas vide strani investitori', naglasio je ministar u Dnevniku HRT-a.

Pad izvoza je gotovo 9 posto, a pad izvoza roba je gotovo 20 posto.

Ministar govori kako je to bilo logično s obzirom na to da su Njemačka i Austrija u recesiji, Italija stagnira, a za nas su to važni vanjsko trgovinski partneri.

'Pad izvoza kod nas je kompenziran snažnim rastom osobne potrošnje i snažnim rastom investicija. To je ono što veseli', govori.

Dodaje kako hrvatsko gospodarstvo od posljednjeg kvartala 2019. do 3. kvartala ove godine raste po stopi od 14,3 posto što je drugi najveći rast u EU.

- Nama su na raspolaganju velika sredstva iz EU fondova koje koristimo i upravo stoga su investicije išle prema gore i očekujem da će se taj trend nastaviti neovisno o nepovoljnim trendovima u Europi', rekao je ministar.

Na pitanje može li se dogoditi da se naši ljudi vrate u Hrvatsku, Filipović je rekao kako je to moguće, ali ne u skorije vrijeme.

Filipović je naglasio kako građani, što se tiče plina, mogu očekivati sigurnu zimu.

'Što se tiče poduzetnika, dio njih je obuhvaćen mjerama, prije toga mislim na obrtnike, a što se tiče poduzetnika, ako ne bude tektonskih poremećaja, i za njih će biti sve u redu jer su se tržišta stabilizirala', govori.

Tagovi: FILIPOVIĆ, IZVOZ, HRVATSKI BDP, HRVATSKA, POTROŠNJA
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE