GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fitch potvrdio slovenski kreditni rejting, izgledi stabilni

Fitch potvrdio slovenski kreditni rejting, izgledi stabilni
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2020 / 12:18
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U petak je agencija za kreditni rejting Fitch potvrdila dugoročnu procjenu slovenskog državnog duga A. Izgledi su stabilni. Slovenija također ima povoljan kreditni rejting s druge dvije najveće svjetske agencije za kreditni rejting - Standard & Poor's i Moody's.

Početkom listopada agencija za kreditni rejting Moody's povisila je slovenski kreditni rejting za jedan stupanj na A3 i dala joj stabilne izglede. Prošli je tjedan novu ocjenu objavio i Standard & Poor's koji je održao slovensku ocjenu na AA s jednako stabilnim izgledima.

Prema Fitchu u najnovijem rejtingu, rejting Slovenije podržavaju visoki pokazatelji političke i institucionalne učinkovitosti i humanog razvoja, kao i vjerodostojna ekonomska politika podržana članstvom u EU. To nadmašuje visoku razinu javnog duga u usporedbi s drugim zemljama s ocjenom A, malu veličinu gospodarstva i spor napredak u provedbi strukturnih reformi.

Prema Fitch-ovoj procjeni, stabilni izgledi odražavaju otpornost slovenskog gospodarstva na učinke pandemije covida-19, koju je Slovenija izgradila posljednjih godina. To daje nadu da će se deficit opće države koji proizlazi iz mjera za ublažavanje učinaka epidemije postupno smanjivati nakon završetka krize.

Agencija za kreditni rejting procjenjuje da će se slovenski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine smanjiti za 6,9 posto. Neizvjesnost oko epidemiološke situacije nastavit će se početkom 2021. godine i odgodit će oporavak. Prognozu gospodarskog rasta za sljedeću godinu Fitch je stoga revidirao s prethodnih 4,9 posto na 4,1 posto. Očekuje se da će se 2022. slovenski gospodarski rast ubrzati na 4,8 posto.

Prema Fitchu, rast nezaposlenosti neće biti prejak. Za razdoblje 2020./21. Predviđa stopu nezaposlenosti naše zemlje na 5,2 posto, što je znatno ispod razine iz posljednje ekonomske krize, kada je gotovo još jednom bila viša.

Prema projekcijama agencije, ovogodišnji deficit opće države porast će na 8,8 posto BDP-a zbog visokih izdataka za ublažavanje učinaka epidemije, ali očekuje se da će pasti na 6,5 posto BDP-a sljedeće godine, a zatim na 4,1 posto 2022. godine.

Očekuje se da će se situacija poboljšati i udjelom državnog duga u BDP-u - s skoka od gotovo 17 postotnih bodova na 82,1 posto BDP-a ove godine, a očekuje se da će pasti na 79,2 posto BDP-a do 2022. godine.

Tagovi: Fitch, Fitch Ratings, slovenski kreditni rejting
PROČITAJ I OVO
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ZADUŽENOST
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ANALIZA - Tijekom 2020. dinamika pada bruto inozemnog duga značajno je usporila u odnosu na godine ranije, najvećim dijelom kao rezultat smanjivanja inozemnih dužničkih obveza prvenstveno ostalih domaćih sektora (poduzeća) koji su u uvjetima pandemije zaustavljali investicije odnosno nova zaduživanja dok je država pogoršala svoju inozemnu poziciju.
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
USPESI
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
BEOGRAD – Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ostaje 1,0 posto, odlučeno je danas na sednici Izvršnog odbora NBS, na kojoj je istaknuto da je Srbija već u prvom kvartalu 2021. dostigla nivo ekonomske aktivnosti pre izbijanja pandemije Covid-19.
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
SIGNALI
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira nastavak postupnog oporavka gospodarstva, a u prvom tromjesečju 2021. hrvatsko gospodarstvo će porasti za 3,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok će na godišnjoj razini u prvom kvartalu ipak biti zabilježen pad od 3,7 posto, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
BiH će umjesto planiranih 750 milijuna od MMF-a dobiti 150 milijuna eura
MMF
BiH će umjesto planiranih 750 milijuna od MMF-a dobiti 150 milijuna eura

SARAJEVO - Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrit će Bosni i Hercegovini zajam u iznosu od 150 milijuna eura iako su zbog političkih blokada u toj zemlji propali pregovori o znatno ambicioznijem programu financijske potpore koji bi se realizirao uz uvjet provedbe reformi.

Opet nitko ne želi biti predsjednik Povjerenstva za fiskalnu politiku
BEZ INTERESA
Opet nitko ne želi biti predsjednik Povjerenstva za fiskalnu politiku
ZAGREB - Ni na treći Javni poziv za izbor predsjednika Povjerenstva za fiskalnu politiku, stalnog i neovisnog tijela s nizom odgovornih zadaća, nije se javio nitko.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE