GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fondovi EU držat će hrvatsku ekonomiju na životu

Fondovi EU držat će hrvatsku ekonomiju na životu
EFEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2020 / 16:59
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Unatoč usporavanju ekonomskog rasta u eurozoni, osobito u Njemačkoj, BDP zemalja Srednje i Istočne Europe i dalje raste po solidnim stopama.

Od 2018. godine industrijska proizvodnja u Njemačkoj smanjena je za 7,5 posto, dok je u glavnim ekonomijama nove Europe u prosjeku povećana za tri posto.

To je iznenađujuće, ocjenjuje Institut Swiss Re, imajući u vidu da većina tih zemalja ima “male i otvorene ekonomije visokointegrirane u europske opskrbne lance”. Vrijednost njihova izvoza na razini je 54 posto BDP-a, pri čemu četvrtina odlazi u Njemačku, piše Jutarnji list.

Razlog žilavosti Srednje i Istočne Europe, koju čini 11 novih članica EU uključujući Hrvatsku, stoji u analizi švicarskog instituta, strukturne je prirode. Od početka 2014. godine glavni motor njihova rasta više nije izvoz, nego domaća potražnja. Poboljšanje na tržištu rada, odnosno rast zaposlenosti i plaća, značajno je potaknulo potrošnju. Od 2008. do 2018. godine realni dohoci u Mađarskoj, primjerice, porasli su 29 posto, a u Poljskoj 27 posto, dok su u Njemačkoj rasli po stopi od 14 posto.

Dodatni poticaj potrošnji dale su inozemne doznake. Pozivajući se na podatke Svjetske banke iz 2017. godine, Swiss Re navodi kako su radnici iz inozemstva u Hrvatsku, primjerice, poslali novac u vrijednosti 4,6 posto BDP-a, a u Poljsku 1,2 posto. Na kraju, važan doprinos rastu dali su i javna potrošnja, niske kamatne stope te priljev novca iz europskih fondova.

U proteklih pet godina javne investicije u novim članicama EU povećane su od 7 do 14 posto, pri čemu dio dolazi upravo iz europskih fondova. Institut za međunarodne financije (IIF) procjenjuje da je priljev iz europskih fondova od 2007. do 2018. godine povećao godišnji rast BDP-a u Poljskoj za čak 1,2 postotna poena, a u Mađarskoj za 0,7 poena.

Proračun EU za razdoblje od 2021. do 2027. godine predviđa manje novca ovim zemljama, ali švicarski institut predviđa da će se snažan ekonomski rast održati u sljedećim godinama “jer će se novac iz sadašnjeg proračuna distribuirati do 2023. godine”. No, u idućem desetljeću IIF procjenjuje da će najveću korist od fondova EU imati Hrvatska: doprinos rastu BDP-a iznosit će 0,7 od 0,8 postotnih poena. Tome će zacijelo ići u prilog i činjenica da će u novom sedmogodišnjem proračunu EU Hrvatska biti manje zakinuta od drugih jer je zbog kraćeg staža u EU dosad manje koristila i europske fondove.

Tagovi: fondovi EU; hrvatska ekonomija, Institut Swiss Re, Njemačka,Europska unija,
PROČITAJ I OVO
Rohani: Iran 11. travnja nastavlja s gospodarskim aktivnostima
NAJAVE
Rohani: Iran 11. travnja nastavlja s gospodarskim aktivnostima
TEHERAN - Iranski predsjednik Hasan Rohani najavio je u nedjelju da će se "niskorizične" gospodarske aktivnosti nastaviti 11. travnja u zemlji koja je najsnažnije pogođena koronavirusom na području Bliskog istoka.
Za tri mjeseca blokade država će se morati zadužiti 75 milijardi kuna
ZADUŽIVANJE
Za tri mjeseca blokade država će se morati zadužiti 75 milijardi kuna
ZAGREB - Rupa će biti teška deset milijardi eura samo za tri iduća mjeseca, od čega RH može računati na nešto više od jedne milijarde eura iz europskih fondova.
Von der Leyen za europski Mashallov plan za borbu protiv pandemije
STAVOVI
Von der Leyen za europski Mashallov plan za borbu protiv pandemije

BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ponovila je poziv za masovno ulaganje u proračun EU dok se europski blok suočava sa snažnim negativnim ekonomskim učinkom pandemije koronavirusa.

Slovenski poslodavci zadovoljni prvim paketom pomoći, očekuju obilniji drugi
REAKCIJE
Slovenski poslodavci zadovoljni prvim paketom pomoći, očekuju obilniji drugi
LJUBLJANA - Slovenski poslodavci i njihove udruge pohvalili su u subotu vladu za već potvrđeni zakonski paket od 3 milijarde eura koji će ekonomiji pomoći da preživi vrijeme do kraja svibnja u jeku epidemije koronavirusa.
Marić: Nakon ove krize pokrećemo ubrzani razvoj gospodarstva
NAJAVE
Marić: Nakon ove krize pokrećemo ubrzani razvoj gospodarstva
ZAGREB - "Ova je kriza pokazala kolika je važnost poljoprivrede i prehrambene industrije u osiguranju dostatnih potreba za naše stanovništvo."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE