GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gotovo polovica mladih u Hrvatskoj ne zna za mjere zapošljavanja

Gotovo polovica mladih u Hrvatskoj ne zna za mjere zapošljavanja
PORAZNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2020 / 09:38
Autor: SEEbiz / Poslovni dnevnik
ZAGREB - Čak 48 posto mladih nije upoznato ili je slabo upoznato s mjerama zapošljavanja, a njih 64,2 posto nije upoznato s mjerama samozapošljavanja koje provode Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje, piše Poslovni.hr.

Riječ je o rezultatima istraživanja koje je Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) proveo u sklopu projekta Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici. Osim rezultata predstavili su prijedlog mjera za Strategiju o zapošljavanju i samozapošljavanju mladih RH koju je sastavilo 150 mladih sudionika iz sedam županija.

U brošuri Saveza ističe se podatak da je Hrvatska sa 35,5% zaposlenih mladih u dobi 15 do 29 godina na četvrtom mjestu od dna ljestvice u EU. Zadnje četiri godine SSMH bavi se pitanjem ostanka mladih u Hrvatskoj, počevši s projektom Suradnjom protiv apatije – Suprotiva, sufinanciran iz programa Erasmus+, koji je 2017. okupio više od 250 mladih u četiri grada. Raspravljali su o problemima s kojima se susreću u društvu te potencijalnim rješenjima i mjerama za Nacionalni program za mlade, piše Poslovni.hr.

Tada su provedena istraživanja o potrebama mladih, s naglaskom na lokalnu zajednicu, a rezultati pokazuju da je nezaposlenost jedan od najvećih izazova i problema u Hrvatskoj. Potreba za pronalaskom adekvatnih rješenja i metoda za smanjenjem nezaposlenosti među mladima iznjedrila je projekt Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici. Voditeljica projekta Lucija Kundid ističe da statistike pokazuju smanjenje nezaposlenosti u odnosu na prošlu godinu, no smatra da je to samo prividno ako se u obzir uzmu mladi koji napuštaju Hrvatsku.

“Rezultati istraživanja pokazali su nam da gotovo polovica ispitanike nije uopće ili je slabo upoznata s mjerama zapošljavanja, a čak 64,2% nije upoznato s mjerama samozapošljavanja. To pokazuje da one nisu dovoljno i adekvatno prezentirane mladima. S druge strane, istraživanje nam je pokazalo da je vrlo mali broj zaposlenika koristio te mjere. Najnegativniji stav o provedbi imaju mladi iz Slavonije, a najpozitivniji iz Grada Zagreba i središnje Hrvatske, što je i očekivano s obzirom na broj mladih koji svake godine iseljava upravo iz Slavonije, ali i zato što se veliki broj mladih iz svih dijelova Hrvatske doseljava u Zagreb”, navodi Lucija Kundid.

Tagovi: mjere zapošljavanja, zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Američki indeks potrošačkog raspoloženja na najnižoj je razini u šest mjeseci
SIGNALI
Američki indeks potrošačkog raspoloženja na najnižoj je razini u šest mjeseci
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača u SAD-u o gospodarskim uvjetima pao je početkom svibnja na 67,4 boda sa 77,2 u travnju, objavilo je u petak Sveučilište Michigan.
Potrošačke cijene u Kini porasle treći uzastopni mjesec
OPORAVAK POTRAŽNJE
Potrošačke cijene u Kini porasle treći uzastopni mjesec
PEKING - Potrošačke cijene u Kini porasle su treći mjesec zaredom u travnju, dok su proizvođačke cijene produžile pad, signalizirajući poboljšanje domaće potražnje, dok se Peking suočava s izazovima u svom pokušaju da podupre poljuljano gospodarstvo.
Slovenska industrijska proizvodnja pala u prvom kvartalu
PAD
Slovenska industrijska proizvodnja pala u prvom kvartalu
LJUBLJANA - Vrijednost industrijske proizvodnje u Sloveniji u prvom je tromjesečju bila 2,9 posto niža nego u istom razdoblju lani. Pritom je najveći pad, za više od trećine, zabilježen u opskrbi električnom energijom, plinom i parom. U tromjesečju su niži i međugodišnji prihodi od prodaje u industriji.
Britanska ekonomija izašla iz recesije s rastom od 0,6% u prvom kvartalu
RAST
Britanska ekonomija izašla iz recesije s rastom od 0,6% u prvom kvartalu
LONDON - Gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva izašlo je iz recesije jer je bruto domaći proizvod porastao za 0,6% u prvom kvartalu, pokazali su službeni podaci u petak, nadmašivši očekivanja.
SAD nadmašio Kinu i postao glavni trgovinski partner Njemačke
PROMJENE
SAD nadmašio Kinu i postao glavni trgovinski partner Njemačke
BERLIN - Nakon što je Kina godinama bila glavni trgovinski partner Njemačke, SAD izgleda kao da tiho preuzima to prvo mjesto kako godina odmiče.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE