GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD nadmašio Kinu i postao glavni trgovinski partner Njemačke

SAD nadmašio Kinu i postao glavni trgovinski partner Njemačke
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2024 / 07:47
Autor: SEEbiz
BERLIN - Nakon što je Kina godinama bila glavni trgovinski partner Njemačke, SAD izgleda kao da tiho preuzima to prvo mjesto kako godina odmiče.

Kombinirani izvoz i uvoz između Njemačke i SAD-a iznosio je ukupno 63 milijarde eura (68 milijardi dolara) između siječnja i ožujka 2024. U međuvremenu je trgovina između Njemačke i Kine iznosila nešto ispod 60 milijardi eura, prema izračunima CNBC-a. Reuters je prvi izvijestio o promjeni u četvrtak.

Nekoliko je čimbenika odigralo ulogu u promjeni, rekao je za CNBC Carsten Brzeski, globalni voditelj makro istraživanja u ING Researchu.

“Ova promjena rezultat je nekoliko čimbenika: snažan rast u SAD-u potaknuo je potražnju za njemačkim proizvodima. […] U isto vrijeme, odvajanje od Kine, slabija domaća potražnja u Kini i mogućnost Kine da proizvodi robu koju je prethodno uvozila iz Njemačke (uglavnom automobile) smanjili su njemački izvoz u Kinu,” rekao je.

Kina je godinama bila najveći trgovinski partner Njemačke, ali jaz između Kine i SAD-a smanjio se posljednjih godina. SAD je također dugo bio veće tržište za njemački izvoz od Kine, rekao je Holger Schmieding, glavni ekonomist u Berenberg banci, za CNBC.

Dok je američki udio u njemačkom izvozu rastao posljednjih godina, kineski se smanjivao, istaknuo je. "Kinesko gospodarstvo posrće, a njemačke tvrtke suočavaju se s oštrijom konkurencijom subvencioniranih kineskih tvrtki", rekao je Schmieding.

Ključna razlika je u tome što sada i SAD postaje sve važniji kada je u pitanju uvoz, istaknuo je.

Njemačka je provodila novu kinesku strategiju, pozivajući tvrtke da se "smanje rizika" iz Kine prošle godine. Kina će ostati partner Njemačke, naglasila je vlada te zemlje, i ne bi trebalo biti "odvajanja" - ali "sustavno rivalstvo" sve više karakterizira odnos između njih dvoje.

Napetosti su također porasle između Europske unije i Kine, pri čemu su dvije pokrenule istrage o međusobnim trgovinskim praksama i prijetile da će uvesti carine na uvoz.

Prošli je mjesec istraživanje njemačkog ekonomskog instituta Ifo pokazalo da je broj tvrtki koje kažu da ovise o Kini pao s 46% u veljači 2022. na 37% u veljači 2024. To je bilo povezano s manjim brojem tvrtki koje se oslanjaju na inpute iz Kine proizvođača, navodi se u izvješću.

“Činjenica da su SAD postale najveći trgovinski partner Njemačke doista ilustrira promjenu trgovinskih obrazaca i postupno odvajanje od Kine”, rekao je Brzeski.

Tagovi: SAD, KINA, NJEMAČKA, TRGOVINA
PROČITAJ I OVO
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
PROGRAM
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
ZAGREB - Danas je u ministarstvima izvršena primopredaja dužnosti te je vođenje ministarstva gospodarstva preuzeo novi ministar Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta.
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE