GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grad Samobor smanjio komunalnu naknadu i komunalni doprinos

Grad Samobor smanjio komunalnu naknadu i komunalni doprinos
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2022 / 14:56
Autor: SEEbiz
SAMOBOR - Kako bi privukao nove investitore te dao dodatni zamah razvoju gospodarstva na svom području, Grad Samobor smanjio je komunalni doprinos i komunalnu naknadu za mnoge djelatnosti.

Što će to značiti za daljnji razvoj Samobora koji je nedavno proglašen najboljim velikim gradom za gospodarstvo u Hrvatskoj obrazložio je na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u samoborskoj Gradskoj vijećnici, zamjenik gradonačelnice Petar Burić.

„Odlučili smo smanjiti komunalni doprinos jer želimo dodatno privući investitore. Novom Odlukom komunalni doprinos je smanjen u rasponu od 50% pa do gotovo 100% i to za sve investitore izuzev onih koji grade trgovačke centre i skladišne prostore te se bave proizvodnom djelatnošću u užem središtu grada, konkretno u I. zoni gradnje. Time želimo privući investitore koji se bave novim djelatnostima poput kreativnih i pametnih industrija. Prosječno veće plaće u tim sektorima će posljedično utjecati na gradske prihode od poreza na dohodak, što će rezultirati i porastom prihoda u proračunu. Umanjenje komunalnog doprinosa vrijedi i za gradnju stanova i obiteljskih kuća izvan I. zone što će pojeftiniti gradnju nekretnine obiteljima koje se za to odluče.“ – pojasnio je Petar Burić.

Uz navedeno, u Gradu Samoboru žele potaknuti izgradnju izvan prve zone građenja.

„Investitore želimo potaknuti na gradnju i investiranje u predgrađu i ruralnim područjima, jer se zalažemo za ravnomjerniji razvoj Samobora. Otvaranjem novih radnih mjesta u manje naseljenim područjima potaknut će se razvoj tih područja i doseljavanje, a time i izgradnja potrebne infrastrukture. Novom Odlukom o komunalnom doprinosu želimo pridonijeti i rješavanju i prevenciji problema premalog broja parkirnih mjesta. Zato se komunalni doprinos ukida svima koji odluče graditi podzemnu garažu. Kod obračuna komunalnog doprinosa objekata u sklopu kojih se grade podzemne garaže, obujam građevine će biti umanjen za obujam podzemne garaže. – dodao je Petar Burić.

Praćenjem trendova na tržištu rada, Grad Samobor donio je i Odluku o smanjenju komunalne naknade za kreativne industrije kao i tradicijske i umjetničke obrte. Za sve investicije, osim trgovačkih centara, oslobođenje plaćanja komunalne naknade u prve tri godine poslovanja je u iznosima od 100% za prvu godinu, 75% za drugu godinu i 25% za treću godinu, a za logističke centre oslobođenja iznose od 50% do 25%.
Kako bi se prostori koji se ne koriste što prije priveli svrsi, smanjeni su kriteriji za oslobođenje plaćanja komunalne naknade za obveznike koji otvaraju nove obrte u prostorima koji neko vrijeme nisu korišteni.

Novost je i da pravo na oslobađanje plaćanja komunalne naknade u 100% iznosu, za prve tri godine rada, ostvaruju obveznici koji počinju obavljati djelatnost hotela, apartmanskih naselja i kampova u novom prostoru.

„Ulaskom Hrvatske u šengenski prostor te uvođenjem eura kao službene valute otvaraju se veće mogućnosti za investitore i vjerujemo da će mnogi Samobor prepoznati kao najpogodniji grad za ulaganje i poslovanje u Hrvatskoj. Smanjenje komunalnog doprinosa i komunalne naknade pozivnica je investitorima i obiteljima da dođu u Samobor“ – zaključio je Petar Burić.

Uz to što nema prirez i porez na potrošnju te u najkraćem roku u državi omogućava izdavanje građevinskih dozvola, Grad Samobor je novim smanjenjem naknada napravio dodatni iskorak u stvaranju najbolje gospodarske klime za investitore. Samobor je u prosincu ove godine ponovno proglašen najboljim velikim gradom za gospodarstvo u Hrvatskoj.

Tagovi: Grad Samobor, komunalna naknada. komunalni doprinos, Petar Burić
PROČITAJ I OVO
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju je zabilježen pad vrijednosti uvoza robe na godišnjoj razini deseti mjesec zaredom, dok je izvoz robe porastao prvi put nakon kontinuiranog pada od travnja prošle godine.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE