GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinarstvo i investicije podižu hrvatski BDP u ovoj godini

Građevinarstvo i investicije podižu hrvatski BDP u ovoj godini
BOLJE OD OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2023 / 07:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dok priče o recesiji padaju u zaborav, ekonomski pokazatelji daju sve razloge za umjereni optimizam u pogledu gospodarskih izgleda u ovoj godini.

Prva procjena rasta BDP-a za prvi kvartal bit će objavljena 29. svibnja, a očekivanja analitičara zasad su pozitivna.

"Dostupni podaci upućuju na osjetno usporavanje ekonomije, ali i dalje imamo solidan rast", kaže za Jutarnji list Zrinka Živković Matijević, direktorica Direkcije ekonomskih i financijskih istraživanja u RBA.

Pritom posebno izdvaja doprinos investicija, odnosno rast građevinarstva, kao i vrlo dobro stanje na tržištu rada u pogledu zaposlenosti i plaća.

Vlada je nedavno objavila revidirane prognoze rasta gospodarstva za ovu godinu, pomičući ih sa sadašnjih 0,7, prema dva posto.

- Povećana nam je procjena gospodarskog rasta. Naznačili su i koristi od Schengena, europodručja. Prepoznaju i smjer i sidro te reformske napore i otpornost na krizu. Vidimo da nam je trend bolji nego što se planiralo, a da se inflacija smanjuje - rekao je nedavno premijer Plenković.

Rast BDP-a u Hrvatskoj u ovoj godini iznosit će 1,7 posto i bit će jedan od pet najvećih u eurozoni, procijenio je Međunarodni monetarni fond u danas objavljenom pregledu svjetske ekonomije (World Economic Outlook) za 2023..

Inflacija će u Hrvatskoj, prema istome izvoru, usporiti s lanjskih 10,7 na 7,4 posto, nezaposlenost doživjeti međugodišnji pad s 6,8 na 6,4 posto, a jedino će minus na ‘tekućem računu‘ države biti veći nego lani, i to za 0,6 posto te dosegnuti 1,8 posto BDP-a.

Tagovi: Hhrvatski BDP, građevinski sektor, investicije, Zrinka Živković Matijević
PROČITAJ I OVO
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE