GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grčka je umirovljenicima nezakonito snižavala mirovine

Grčka je umirovljenicima nezakonito snižavala mirovine
SUD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2020 / 19:13
Autor: SEEbiz / H
ATENA - Grčka će umirovljenicima možda morati vratiti milijarde eura zbog nezakonito smanjenih mirovina u vrijeme financijske krize, pokazuje u utorak objavljen sažetak sudske presude.

Kako bi prevladala dužničku krizu, Grčka je od 2010. do 2015. dobila tri međunarodna financijska paketa koji su uključivali obavezu smanjenja državne potrošnje.

Proteklih godina vlada je u više navrata smanjivala državne mirovine kako bi mirovinski sustav bio održiv, objašnjava Reuters.

Tisuće umirovljenika čije su mirovine smanjene i do 50 posto podnijelo je sudske tužbe a najviši upravni sud presudio je da neka smanjenja u 2015. i 2016. godini nisu bila u skladu sa zakonom. Danas objavljen sažetak presude ne sadrži detalje.

Državno vijeće tako u sažetku nije preciziralo odnosi li se odluka samo na umirovljenike koji su podnijeli sudske tužbe ili na svih 2,5 milijuna umirovljenika čije su mirovine smanjene.

Trošak povrata nezakonito sniženih mirovina mogao bi dosegnuti do tri milijarde eura, kaže stručnjak za radne odnose Kostas Bourlos.

"Moramo prvo vidjeti sve detalje odluke, tada ćemo odlučiti kakva će biti naša strategija", kazao je za Reuters neimenovani vladin dužnosnik.

Grčko gospodarstvo smanjit će se ove godine zbog pandemije Covida 19 od 7,5 do 10,5 posto. Za 10-godišnje krize smanjeno je za četvrtinu, podsjeća Reuters.

Tagovi: Grčka, mirovine, grčki umirovljenici
PROČITAJ I OVO
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
PAD
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
BRUXELLES - Gospodarstvo eurozone palo je u listopadu budući da je ubrzani rast u industriji nadjačalo naglo pogoršanje u sektoru usluga u uvjetima drugog vala pandemije koronavirusa, pokazalo je u petak istraživanje londonske kompanije Markit.
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
ZADUŽENOST
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
BEOGRAD - U 2020. godinu Srbija je ušla sa javnim dugom od 24,3 milijarde evra (oko 53 odsto BDP), dok je zaduženost zemlje trenutno premašila 27 milijardi evra, što je nešto više od 58 odsto bruto domaćeg proizvoda, izjavio je za biznis.rs specijalni savetnik Fiskalnog saveta Srbije Slobodan Minić.
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
EFEKTI
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
MOSKVA - Rusko gospodarstvo moglo bi ove godine profitirati za čak 30 milijardi dolara, jer su građani zbog restriktivnih mjera u pandemiji više trošili rublje u Rusiji nego na putovanjima u inozemstvu, procjenjuju ekonomisti.
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
SLOBODNA TRGOVINA
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
TOKYO - Japan i Velika Britanija potpisali su u petak u Tokiju sporazum o slobodnoj trgovini, koji će stupiti na snagu krajem trenutnog post-brexit tranzicijskog perioda.
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
OČEKIVANO
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
ROVINJ - Porez na promet nekretnina je u odnosu na prethodnu godinu gotovo prepolovljen, konkretno za gotovo 5,4 milijuna kuna, što je indirektno efekt nesigurnosti i neizvjesnog gospodarskog stanja u kojem su se Hrvatska pa tako i Grad Rovinj našli uslijed pandemije, a smanjena gospodarska aktivnost odrazila se i na slabo ulaganje u nekretnine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE