GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grčka je umirovljenicima nezakonito snižavala mirovine

Grčka je umirovljenicima nezakonito snižavala mirovine
SUD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2020 / 19:13
Autor: SEEbiz / H
ATENA - Grčka će umirovljenicima možda morati vratiti milijarde eura zbog nezakonito smanjenih mirovina u vrijeme financijske krize, pokazuje u utorak objavljen sažetak sudske presude.

Kako bi prevladala dužničku krizu, Grčka je od 2010. do 2015. dobila tri međunarodna financijska paketa koji su uključivali obavezu smanjenja državne potrošnje.

Proteklih godina vlada je u više navrata smanjivala državne mirovine kako bi mirovinski sustav bio održiv, objašnjava Reuters.

Tisuće umirovljenika čije su mirovine smanjene i do 50 posto podnijelo je sudske tužbe a najviši upravni sud presudio je da neka smanjenja u 2015. i 2016. godini nisu bila u skladu sa zakonom. Danas objavljen sažetak presude ne sadrži detalje.

Državno vijeće tako u sažetku nije preciziralo odnosi li se odluka samo na umirovljenike koji su podnijeli sudske tužbe ili na svih 2,5 milijuna umirovljenika čije su mirovine smanjene.

Trošak povrata nezakonito sniženih mirovina mogao bi dosegnuti do tri milijarde eura, kaže stručnjak za radne odnose Kostas Bourlos.

"Moramo prvo vidjeti sve detalje odluke, tada ćemo odlučiti kakva će biti naša strategija", kazao je za Reuters neimenovani vladin dužnosnik.

Grčko gospodarstvo smanjit će se ove godine zbog pandemije Covida 19 od 7,5 do 10,5 posto. Za 10-godišnje krize smanjeno je za četvrtinu, podsjeća Reuters.

Tagovi: Grčka, mirovine, grčki umirovljenici
PROČITAJ I OVO
Dva loša kineska podatka
SLABO
Dva loša kineska podatka
PEKING - Investitore na oprez navode i najnoviji pokazatelji iz Kine. U srpnju je maloprodaja u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu pala 1,1 posto na godišnjoj razini, nakon pada u lipnju za 1,8 posto.
Nikad manje stranih radnika u Hrvatskoj
RADNE DOZVOLE
Nikad manje stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB – Prema dostupnim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, 31. srpnja bilo je iskorišteno 41 posto kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana.
Marić priprema porezno rasterećenje: Evo koliko će rasti plaće
PLANOVI
Marić priprema porezno rasterećenje: Evo koliko će rasti plaće
ZAGREB - Vlada najavljuje da kreću na posao - smanjit će porez na dohodak sa 36 na 30 i sa 24 na 20 posto.
Europska industrijska proizvodnja oporavlja se od koronamjera
OPORAVAK
Europska industrijska proizvodnja oporavlja se od koronamjera

BRUXELLES - Europska industrijska proizvodnja ponovo je snažno porasla u lipnju, koji je označio početak oporavka i u Hrvatskoj zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

Velika Britanija potonula u recesiju
RECESIJA
Velika Britanija potonula u recesiju
LONDON - Velika Britanija je nakon jedanaest godina potonula u recesiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE